Close search

Jeff Bezos konečně začal plnit svůj miliardový slib, snad není pozdě

Wikimedia Commons/Los Angeles Air Force Base Space and Missile System Center, Public domain Zdroj: Wikimedia Commons/Los Angeles Air Force Base Space and Missile System Center, Public domain

Jeff Bezos začal brát jako závazek fakt, že je nejbohatším člověkem planety. Na boj se změnami klimatu přislíbil 10 miliard dolarů a teď je pomalu vykládá na stůl.

Byť jeho jmění lehce kolísá a za poslední měsíc zchudl asi o tři miliardy, nadále je nejbohatším člověkem planety. Jeho majetek má dnes hodnotu 182,4 miliardy dolarů, co je asi 4,1 bilionu korun.

Jak Jeff Bezos mění svět

V posledních měsících jsem se učil od skupiny neuvěřitelně chytrých lidí, kteří si za svůj celoživotní cíl vytyčili boj proti změně klimatu a jejím dopadům na komunity po celém světě. Hodně mě to inspiruje a jsem nadšený, že jim můžu pomoct," napsal Bezos na svém Instagramu (@jeffbezos).

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Jeff Bezos (@jeffbezos)

Není to poprvé, co se technologický miliardář podílí na proměně světa. Díky jeho Amazonu se planeta zmenšila a dostat prakticky jakékoliv zboží ze vzdálených zemí je otázkou několika kliknutí na telefonu. Vedle toho míří do vesmíru, rozbíhá celosvětovou síť wi-fi a aktuálně začíná v zámoří konkurovat lékárnám s dodávkou léčiv přímo do domu.

Ne všechno ale dělá kvůli zisku. Začíná totiž utrácet a to hodně. Nedávno přislíbil dát 10 miliard dolarů (22,3 miliardy korun) na boj se změnami klimatu. A jak uvádí na Instagramu, první várka v hodnotě 791 milionů dolarů (17,6 miliardy korun) už je na cestě. Snad není pozdě, protože podle některých odborníků jsme už za bodem, kdy něco lze napravit.

Miliardářské kruhy

Bezos zatím kolem věnování prostředků na dobročinnost a podpory různých nadací jen lehce tančil. Zásadní rozhodnutí darovat deset miliard dolarů učinil až letos v únoru. Patrně pod vlivem ostatních miliardářů.

Ve světě opravdu velkých peněz totiž není neobvyklé, že se o ně vlastníci rozhodnou podělit. Kromě Bezosovy bývalé manželky Mackenzie, která rozvodem získala 36 miliard dolarů a polovinu hodlá rozdat, mají v úmyslu zbavit se většiny majetku v rámci charitativní platformy Giving Pledge třeba Bill Gates a Warren Buffett.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu