Close search

Svět přichází o barvy: Velký bariérový útes ztratil kvůli stoupající teplotě oceánu přes polovinu korálů

Flickr.com, CC BY 2.0 Zdroj: Flickr.com, CC BY 2.0

Velký bariérový útes v Austrálii bledne. A to doslova. Za posledních 25 let ztratil víc než polovinu svých korálů, co ohrožuje neuvěřitelně pestrý a unikátní ekosystém.

Některé změny, se kterými se potýká naše planeta, sice v průběhu pandemie covid-19 není příliš vidět, ale to neznamená, že by se zastavily. Občas dokonce postupují rychleji, než se dosud zdálo.

Globální hrozba

Oteplování planety se projevuje několika nevratnými změnami, jejichž důsledky si teď možná ještě nelze uvědomit v plném rozsahu. Ať už jde o tání permafrostu v Antarktidě, které následně ještě víc otepluje severní polokouli, dlouho pozorovaný úbytek ledovců, nebo prudké změny počasí v Africe, kde na jedné straně kontinent čekají extrémní teploty a sucha, na té druhé pak prudké bouře a záplavy.

Léta pozorně sledovaný Velký bariérový útes u pobřeží Austrálie už vykazoval známky vymírání, ale až nejnovější údaje ukazují, jak moc vážná situace je. Nejde o souvislý útes, ale síť menších útesů, která je dlouhá víc než 2000 kilometrů a široká od 2 do 150 kilometrů. Poskytuje domov tisícům druhů ryb a stovkám druhů korálů. A právě na ty dopadají globální změny planety nejvíc.

Stoupající teploty vody totiž mají za následek takzvané bělení, co znamená vymírání barevných ras žijících v symbióze s korály. Když ty zmizí, korály jsou oslabeny a naruší se celý, neuvěřitelně pestrý ekosystém.

Velké vymírání korálů

Zjistili jsme, že počet malých, středních a velkých korálů na Velkém bariérovém útesu poklesl od 90. let o více než 50 procent," šokuje Terry Hughes, profesor z Queenslandské univerzity, který se podílel na nové studii o Velkém bariérovém útesu.

Vědci si dřív mysleli, že je před takovými změnami chráněn díky jednomu prostému faktu - je hodně velký. Jenže nové poznatky ukazují, že i největší útesový systém na světě, byť je relativně dobře chráněný, je stále více ohrožován a ubývá. A změny nastávají jak v mělké, tak v hluboké vodě.

K poslednímu masivnímu blednutí korálů došlo v průběhu letošního horkého léta. A nelze předpokládat, že by tomu v dalších letech bylo jinak. Schopnost útesu, respektive korálů vzpamatovat se z těchto epizod bělení se již několik let výrazně snižuje. Má to nějaké řešení? Vědci radí razantně snížit emise skleníkových plynů. To je ale podle všeho běh na dlouhou trať. A korály zatím mizí v nenávratnu.

Zdroje: ladbible.com, ct24.ceskatelevize.cz

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu