Close search

Darja Saltykovová: Ruská tyranka, která oběti mučila a jedla

Archiv Zdroj: Archiv

Lidé jí říkali Saltyčicha nebo lidojedka. Darja Nikolajevna Saltykovová, ruská šlechtična v dobách Kateřiny Veliké, totiž proslula coby sadistická sériová vražedkyně, které části těl svých obětí s chutí pojídala...

Darja Nikolajevna Saltykovová (1730 až 1801) byla ruská šlechtična, která vešla do dějin jako sériová vražedkyně a sadistka. Narodila se sice do dvořanské rodiny, nicméně přivdala se do jednoho z nejslavnějších rodů ruské vysoké šlechty. Její muž, rotmistr kavalerie Gleb Alexejevič Saltykov, byl synovcem knížete Nikolaje Ivanoviče Saltykova.

Propracované mučící metody

Podobně jako Alžběta Báthory (slavná Čachtická paní) si také Darja libovala v mučení mladých nevolnických žen a dívek, ale na rozdíl Alžběty Báthoryové má na kontě "pouze" 130 obětí. Jako nepříjemná předzvěst věcí budoucích a hříčka historie působí fakt, že přestože zločiny páchala převážně na statku Trojickoje nedaleko Moskvy, v hlavním městě dnešního Ruska měla její rodina dům na rohu ulic Kuzněckij most a Velká Lubjanka. A Lubjanka je hovorový název velitelství bývalé sovětské tajné služby KGB, která o 200 let později za neméně zvrácený sadismus své zaměstnance vyznamenávala a platila.

Těžko říci, zda by se její sklony projevily i tak, ale do smrti manžela (Darje tehdy bylo 25 let) se její sadismus nikterak neprojevoval. Propukl ovšem do několika měsíců po ovdovění, kdy zdědila kromě majetku i 600 rolníků. Začalo to nevinně – když služebná nesplnila podle své paní dostatečně svědomitě zadaný úkol (nejčastějším proviněním byla špatně umytá podlaha), zbila nebožačku první věcí, kterou měla po ruce.

Podobně jako Alžběta Báthoryová se nechávala unést čím dál více. Opojení absolutní mocí nad jejími obětmi vedlo k růstu agresivity. Mezi nejoblíbenější metody patřilo ponechání oběti na mrazu, až zemřela, dále pak mučení hlady, polévání vroucí vodou, pálení vlasů či trhání uší rozžhavenými kleštěmi. Svoji zvrácenost dokázala ještě umocnit tím, že s oblibou zabíjela nevěsty krátce před jejich svatbou a také si občas pochutnávala na částech těl svých umučených obětí.

Podplácela úředníky

Spravedlnosti dlouhou unikala díky svému vysokému postavení. To se později potvrdilo i po jejím zatčení, když jí vyšetřovatelé vyhrožovali mučením, zatímco ona se chovala drze a sebevědomě, protože spoléhala právě na svůj vliv. Změna v přístupu nastala až se změnou na trůnu, kdy byl Petr III. nahrazen Kateřinou Velikou, která již k rodu Saltykovových netrpěla žádným vděkem (Semjon Andrejevič Saltykov odvedl cenné služby v letech 1732 až 1740 jako gubernátor Moskvy).

Vyšetřování odhalilo obrovskou konspiraci – velké množství uplácených úředníků či 21 žalob na šlechtičnu, které se dostaly zpět k ní, a ona pak sama provedla soud nad jejími autory. Nakonec však byla zbavena šlechtického titulu, dostala zákaz používat jméno manželova slavného rodu. A další tresty? Vykonání "veřejné hanby" (měla stát na popravišti přikovaná ke sloupu s nápisem mučitelka a hubitelka duší) a doživotní vězení v kobce beze světla a bez kontaktu s lidmi. Takto strávila svých zbylých 33 let.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA RUSKOU LIDOJEDKU SALTYKOVOVOU:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu