Close search

Zažil slávu i pád. Jaká budoucnost čeká Strahovský stadion?

ct24 Zdroj: ct24

Pražský monument, který svojí rozlohou a kapacitou míst patří k největším sportovním stadionům na světě. V roce 1926 byl poprvé otevřen, zažil všesokolské slety, spartakiády, slavnostní vojenskou přehlídku na počest Hitlera, ale i koncert Pink Floyd nebo Rolling Stones. Nyní chátrá. Jaká budoucnost čeká tento betonový kolos?

Druhý největší v historii

Celková plocha strahovského stadionu je 63 tisíc metrů čverečních, což se dá srovnat s plochou devíti fotbalových hřišť. Stadion pojme až 250 tisíc lidí, z toho 56 tisíc si může sednout. Svoji kapacitou ho na světě překonal jenom starořímský Circus Maximus, který údajně pojmul 320 tisíc diváků.

Zažil spoustu paradoxních situací

Stadion původně vznikl kvůli konání všesokolských sletů. Projektoval ho architekt Alois Dryák a v roce jeho otevření měl jenom písčité cvičiště, hliněné valy a dřevěné tribuny. V dalších letech byl několikrát dostavován, v letech 1960-1975 byl areál dostavěn pro potřeby národních spartakiád. V době jeho největší slávy cvičilo na Strahově 33 tisíc cvičenců.

Před válkou se na Strahově konalo několik sokolských sletů a dalších veřejných vystoupení. Největší návštěvnost stadion zaznamenal v červnu a v červenci roku 1938, kdy stadion hostil protiválečný X. všesokolský slet. Za druhé světové války stadion využívali nacisté při odsunu Židů (shromažďovali je tam před transporty do koncentračních táborů). V roce 1939 proběhla u příležitosti 50. narozenich Adolfa Hitlera, vojenská přehlídka. Po válce se na stadionu shromažďovali Němci, kteří čekali na transport s Čech.

Spartakiáda až do roku 1985

V červenci roku 1955 se konala první celostátní Sapartakiáda, jako oslava desetiletého výročí skončení války. Před Československou spartakiádou v roce 1975 vznikla současná podoba stadionu. Právě v druhé polovině 20. století se zde konaly celostátní a později Československé spartakiády, a to v pětiletých odstupech (celostátní 1955, 1960, 1965 a Československá 1975, 1980, 1985). Poslední Spartakiáda se konala v roce 1985.

Neměl využití

Po pádu komunismu neměl Strahov využití. Začala chátrat, na střeše a na hřišti začaly růst stromky a plevel a ochozy se dostaly do havarijního stavu. Stadion se měl jednu dobu i bourat, ale nakonec z toho sešlo. V roce 1994 se konal obnovený všesokolský slet za přítomnosti Václava Havla.

Hostil známé kapely

V roce 1990 stadion zaplnilo 100 tisíc fanoušků kapely Rolling Stones a v roce 1994 přišlo 120 tisíc lidí na Pink Floydy. Koncert Stounů se opakoval i v roce 1995 a v roce 1997 stadion hostil skupinu U2 a o rok dříve ještě bratry Nedvědy.

Budoucnost je nejasná

V roce 1998 uzavřelo město Praha smlouvu s Českomoravským fotbalovým svazem o bezplatné výpujčce na 50 let s tím, že svaz na Strahově zahájí budování Národního fotbalového stadionu. Z projektu sešlo a smlouva byla vypovězena. V roce 2014 uzavřely smlouvu magistrát, Fotbalová asociace ČR  a Česká unie sportu. Dohoda vyřešila majetkové vztahy a stadion přiřknula městu. To ale stále neví, jak se stadionem naložit.

Od roku 2015 se spekuluje, že se stavba srovná se zemí, jenže to nebude tak jednoduché, protože je od roku 2003 na seznamu kulturních památek. Odborníci tvrdí, že pokud se nezačne do stadionu investovat, brzy se zhroutí sám od sebe. Musíme si tedy počkat, jak to se s tímto kolosem, který je zapsán v Guinessově knize rekord., dopadne. Vytvoří se na jeho místě lukrativní parcely nebo zvítězí památkáři, kteří nechtějí o bourání strahova ani slyšet.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu