Close search

Vzpomínáte na Hry bez hranic? Proč by dnešní pořady strčily do kapsy!

csfd.cz Zdroj: csfd.cz

Z dnešního pohledu komické oblečky, zastaralá grafika a pokulhávající choreografie. Tak vypadaly dnes už legendární Hry bez hranic. Televizní soutěž, u které se v devadesátých letech scházela celá rodina. Pořady, kterým se staly Hry bez hranic předlohou, už potom neměly to pravé kouzlo, jako měla originální verze.

Myšlenka sjednotit národy

V devadesátých letech byla tato televizní soutěž velmi populární, jenže málo kdo ví, že existovala už od šedesátých let. S myšlenkou sjednotit země Evropy přišel tehdejší francouzský prezident Charles de Gaulle. Idea sjednocení národů zábavnou formou se zalíbila francouzské televizi a od roku 1965 ji začala ve spolupráci s ostatními televizemi vysílat.

Vývoj soutěže

Původně se soutěže zúčastňovaly jenom čtyři země: Francie, Belgie, západní Německo a Itálie. První série skončila v roce 1982. V roce 1988 se začala konat druhá série, kterou si mnozí pamatujeme. V této sérii už nesoutěžilo Německo a Belgie, ale místo nich nastoupila Jugoslávie, později Slovinsko, Maďarsko a my, tehdy ČSFR. Nejsilnějším ročníkem bylo rok 1994, kdy se soutěže zúčastnilo devět zemí. Natáčení druhé série skončilo v roce 1999.

Česká televize

Zajímavostí je, že přihlášky zemí podávaly veřejnoprávní televize jednotlivých zemí spojené v Evropskou vysílací unii, ty pak přijímaly přihlášky jednotlivých měst/družstev a byly jejich mediálními garanty v soutěži. Ve druhé sérii Her bez hranic se do soutěžních disciplín aktivně zapojovali i sami moderátoři těchto televizí.

Jak si dobře pamatujeme, Hry máme spojené hlavně s moderátorkou České televize Marcelou Augustovou, Martinem Dejdarem, Martinou Adamcovou a také s Pavlem Zedníčkem. Každý národ měl pro přehlednost přidělenou unikátní barvu - Čechy měly vždy oranžovou.

Češi a vítězství

Českoslovenští a Čeští vyhráli 4 z 5 ročníků her, kterých se zúčastnili (3 letní hry a jedny zimní). Jediný ročník který čeští soutěžící nevyhráli byl ten, kterého finále se konalo v roce 1993 v Karlových Varech (družstvo Šumperka v něm skončilo těsně druhé za Maďarským Kecskemétem). Jeden ze soutěžících reprezentující město Šumperk byl tehdy ještě neznámý Aleš Valenta.

Snaha o obnovení soutěže

V létě 2007 se měla vyrábět nová řada soutěže s velmi pozměněnými pravidly. Soutěž měla mít celkem 9 dílů (8 a finále) a měla probíhat během léta na pouze jednom místě. Z natáčení však později kvůli finančním těžkostem sešlo. Natáčení bylo připravováno na rok 2011, avšak z toho také nakonec sešlo.

Dne 4. června 2007 byla spuštěna online petice žádající Evropskou vysílací unii o obnovení pořadu. K začátku roku 2010 ji podepsalo přibližně 10 000 lidí.

Ač mezi soutěžícími národy panovala velká rivalita, přesto soutěž spojovala. Umíte si dnes představit podobnou soutěž? Jak Francouzi nebo Italové veslují na rozbouřené řece a soutěží mezi sebou kdo bude první v cíli? I přes technické nedokonalosti té doby, měl tento pořad velké kouzlo, přitahoval jak děti tak dospělé a i když už asi jsou snahy o obnovu u konce, vždy se na něho rádi s nostalgií podíváme.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu