Close search

Unikátní záběry útrob Legiovlaku. Vojenská součást naší historie právě brázdí Česko, navštivte ji!

Československá obec legionářská Zdroj: Československá obec legionářská

Když před sto lety jezdily po Transsibiřské magistrále obrněné vlaky našich legionářů, budily strach a respekt! Nebylo to ale zadarmo! V dělových vagonech byla československým legionářům zima, ve zdravotnických vagonech lékaři operovali ve velmi ztížených podmínkách. Ostatně můžete to na vlastní oči zjistit sami. Hrdinství legionářů, kteří se zasloužili o vznik samostatného Československa, nyní připomíná věrná replika obrněného kolosu. Legiovlak letos navštíví přes třicítku českých a slovenských měst.

Legiovlak, pojízdné muzeum na kolejích Československé obce legionářské, připomíná boje československých legií za samostatný stát. Věrná replika se skládá ze třinácti zrekonstruovaných vagonů, jakými se desetitisíce legionářů přepravovaly napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále v letech 1918 až 1920. V dělovém voze na vás dýchne atmosféra tvrdých bojů, ve zdravotnickém voze si můžete představit těžkosti, s jakými lékaři bojovali o životy těžce raněných druhů, nechybí ani ubytovací vůz. Ne, o komfortu v něm rozhodně nemohla být řeč.

Legiovlak připomíná, že vznik Československé republiky a první léta jejího života stály na životech a odvaze legionářů, kteří s myšlenkou samostatného státu Čechů a Slováku bojovali prakticky po celém světě, na všech bojištích první světové války. A i po jejím skončení dále nasazovali životy - ať už v bojích s Poláky či Maďary o hranice nového státu, tak s ruskými bolševiky na daleké Sibiři.

Kasárna na kolejích

Historické vagony Legiovlaku jsou zrekonstruovány tak, aby věrně odpovídaly dobovým reáliím a návštěvníkům co nejblíže přiblížily podrobnosti z legionářského života a jejich boje. Soupravy legionářských vlaků byly totiž kasárna na kolejích a legionáři se museli postarat o vše sami a ještě v pohybu. Běžný příbytek vojáků představuje tzv. těpluška až pro třicet mužů, která ostře kontrastuje s luxusním salonním vozem pro důstojníky a generály.

Návštěvníci si mohou prohlédnout i další vagony ze života legionářů - například vůz polní pošty, nejspolehlivější prostředek komunikace na celé tehdejší Sibiři, „létající“ sanitní vagon, vozy s kovářskými či krejčovskými dílnami. Způsob boje legionářů pak přiblíží improvizovaný obrněný vůz, který je po zuby vyzbrojený kulomety a novou replikou ruského polního kanonu ráže 76 mm. Další zázemí představuje štábní vagon pro plánování operací, či plošinové vozy s materiálem včetně historické polní kuchyně. 

Znáte vaše předky?

Každý návštěvník Legiovlaku rovněž může na místě zjistit, zda měl legionáře mezi svými předky. Posádka v Plukovní prodejně dokáže hledat konkrétní osoby v databázi, kterou se i díky návštěvníkům daří doplňovat o fotografie, dokumenty, vzpomínky i hmotné předměty z pozůstalostí. Od výjezdu Legiovlaku v roce 2015 se takto podařilo doplnit na patnáct tisíc záznamů legionářů.

Expozice Legiovlaku je přístupná zcela zdarma každý všední den od 8 do 18 hodin, o víkendech od 9 do 19 hodin. Komentované prohlídky s průvodcem pro veřejnost bez objednávky začínají každý den ve 14 hodin a opakují se v pravidelných hodinových intervalech. Mapu více než tří desítek míst, kterými Legiovlak v roce 2019 projíždí, najdete na stránkách projektu www.legiovlak.cz.

Nejčtenější články