Close search

Hitlerovy drogy: Co stálo za vzestupem vůdce Třetí říše

ceskatelevize.cz Zdroj: ceskatelevize.cz

Dnes už každý ví, že vůdce Třetí říše Adolf Hitler užíval tvrdé drogy a byl na nich závislý. Když Němci vtrhli v roce 1940 do Francie, měli vojáci wehrmachtu k dispozici 35 milionů dávek pervitinu. Drogy byly využívány za války jako povzbuzení pro vojáky, ale němečtí občané pervitin užívali místo odpolední kávy. Jaký vztah k zázračným tabletám měl sám Hitler?

Pervitin místo kávy

V okamžiku, kdy se nacisté v roce 1933 dostali k moci, tak jako první vláda na světě přijali tvrdá protidrogová opatření. Do koncentračních táborů zavírali drogově závislé osoby.

Takže je vlastně ironií osudu, že v roce 1937 jedna z berlínských firem začala prodávat přípravek nazvaný pervitin. Byl to přípravek proti únavě - tak jako bychom dneska pili kávu. Byl to velmi populární přípravek a mezi lidmi bylo užívání pervitinu běžné.

Testy navíc prokázaly, že lidé mají po pervitinu menší strach a nepotřebují tolik spánku jako běžní lidé. Armáda usoudila, že to je přesně to, co vojáci potřebují.

Zkreslený obraz Hitlera

Ve velkém, pro tisíce vojáků, používala německá armáda pervitin při napadení Polska a pak i v květnu 1940 při obsazení Francie. O tom, že je na pervitinu závislý i Hitler se ale mluvit nesmělo. Neposkvrněný obraz samotného vůdce byl důležitou součástí propagandy.

Hitler nepije, nekouří, dokonce ani nepije kávu. Vždy byl prezentován jako abstinent, který nemá osobní život. Skutečnost ale byla zcela odlišná.

Koktejly, díky kterým stál na nohou

Se svým osobním lékařem, Theodorem Morellem, se poprvé setkal v roce 1936. Morell byl expert na vitaminové injekce a mnohými kolegy byl považován za šarlatána. Jeho vitamínové bomby si Hitler ihned oblíbil a nechal si je píchat hlavně před veřejným vystoupeními. V roce 1941, když Německo vstoupilo do války se sovětským svazem, Hitler onemocněl a měl vysoké horečky. Požádal ho tedy, ať mu dá něco silnějšího. Aplikoval mu dávku hormonů a steroidů.

Začal být závislý na lécích

Vitamíny už mu nestačily. V roce 1943 si poprvé vzal eukodal, což byl silný opiát vyvolávající euforické stavy. Před setkáním s Mussolinim se totiž cítil velmi špatně a byl depresivní. Morell mu tedy podal eukodal a vůdce na schůzce prakticky nepustil nikoho ke slovu.- od toho dne bral větší a větší dávky opiátů a dostal se pod jejich absolutní nadvládu. 

Po atentátu 20. července 1944, který vůdce s velkým štěstím přežil, přibyly jak prozrazuje Morellův deník další drogy, včetně pervitinu a kokainu. Právě drogy v Hitlerovi vzbuzovaly pravděpodobně tak velké sebevědomí, které mu během celé války opravdu nescházelo. Drogy v něm myšlenky ideologického šílenství ještě zesilovaly. 

Trpěl řadou nemocí

Hitler užíval ohromné množství léků, kromě jiného i jed na krysy a technický olej. I když to zní neuvěřitelně, Hitler byl až do své smrti v dobré duševní kondici. Fyzicky na tom byl hůře, trápily ho behaviorální problémy, Parkinsonova choroba a srdeční a trávicí obtíže. To vše ho muselo při vedení válečných operací vážně omezovat.

 

Nejčtenější články