Close search

Černobylský inženýr Sitnikov: Dobrovolně si šel pro smrt. Vdova popsala tehdejší utrpení

Youtube/HBO Zdroj: Youtube/HBO

Stačil mu jediný pohled přímo do vybuchlého reaktoru a fyzik i inženýr Anatolij Sitnikov okamžitě věděl, že jeho život brzy skončí. A že těch posledních pár dnů, které mu zbývají, protrpí v nesnesitelných mukách. Vzorný manžel a otec dvou dcer byl jednou z obětí černobylské jaderné havárie v roce 1986, o které pojednává stejnojmenný seriál HBO.

Po tragické havárii Černobylu, která si vyžádala mnoho životů a tisíce jich navždy poznamenala, se přeživší zaměstnanci jaderné elektrárny museli pustit do odklízení následků. Bylo také nutné co nejrychleji zabránit dalším explozím a poruchám v elektrárně, a zjistit skutečné škody, které výbuch zapříčinil. Mezi první nasazené, kteří riskovali zdraví i život, patřil i Anatolij Sitnikov. Jako zkušeného fyzika ho v onu osudovou noc povolali na místo nehody.

Pohled do reaktoru

Sitnikov působil na černobylské jaderné elektrárně jako zástupce hlavního provozního inženýra. Během noci, kdy došlo k neštěstí, Sitnikov vůbec nemusel na místo tragédie chodit. Jeho pracovní povinnosti se totiž vztahovaly pouze k prvnímu bloku. Ne k vybuchlému čtvrtému. Přesto inženýr a otec dvou dcer nemohl zůstat ve chvílích tragédie nečinně doma.

Sitnikov tehdy jako jeden z nejzkušenějších zaměstnanců elektrárny zkoumal celý blok vybuchlého reaktoru a centrální halu. Vylezl dokonce na střechu bloku, aby se podíval do otevřeného reaktoru. A tento pohledu ho stál život. Jeho tělo v té chvíli dostalo smrtelnou dávku ozáření kolem 1500 rentgenů. Bylo mu jasné, co se bude dít - přijde únava, zvracení, ztráta tekutin. Všude boláky. Tkáň se rozpadá. Delirium a smrt do několika týdnů.

Další příběhy hrdinů z Černobylu najdete zde:

Beznaděj manželky

Jeho žena Elvira tehdy v noci netušila, co se na elektrárně odehrálo. Jejího manžela volali do práce často, takže ani noční telefonát ji moc nepřekvapil. Sitnikov prací žil. Od doby, kdy se přestěhovali do Pripjati, se jim už nikdy nepodařilo jet na společnou dovolenou. Když už se po dlouhé době konečně rozhodli vyrazit na výlet na jih, Sitnikov dovolenou musel zrušit. Nepustil ho nadřízený, v elektrárně tehdy nebyl dostatek zkušených lidí. Nedlouho poté došlo v havárii a manželé se již nikdy společně na dovolenou nepodívali.

K jaké tragédii došlo, Elvira zjistila až ráno. Zoufale se pokoušela dovolat manželovi. Povedlo se jí to až v jedenáct hodin dopoledne. A jako pokynem osudu zvedl sluchátko právě Anatolij, který v té době stále pomáhal v elektrárně. Elvira podle pořadu „Zprávy ve světě“ (Новости в мире) vzpomínala, že mu bylo velice špatně, ale dojít k lékaři už nemohl.

Řekl mi, že je mu špatně a zvrací. Přesvědčovala jsem ho, aby šel k lékaři, ale on řekl, že nikam nedojde. Tak jsem zavolala lékařům a ti až po dlouhém přesvědčování souhlasili, že si ho sami vyzvednou. Později odpoledne mi zavolala známá lékařka a řekla, že mého muže odvezli do nemocnice. Běžela jsem tam, ale v budově mě chytl za ruku nějaký lékař a nechtěl mi odpovědět, co se s mým mužem děje. Řekl jen, že mi nemůže nic říct, tak byl hrubý,“ vzpomínala Elvira Sitnikovová.

Obětování vlastního života

Tu osudovou noc, kdy mnozí pracovníci elektrárny spěchali na pomoc, aby zabránili dalším výbuchům na elektrárně, zachránili životy milionům lidí. „Když jsem se manžela ptala, proč tam proboha šel, když měl na starosti první blok, odpověděl mi, že musím pochopit jednu věc. On byl ten, kdo reaktor dokonale znal. Kdyby tehdy s dalšími nepřišel na pomoc, Ukrajina by už neexistovala a s ní i polovina Evropy,“ převyprávěla Elvira svého zesnulého manžela.

Anatolij Sitnikov podlehl 30. května 1986 akutní nemoci z ozáření, zůstala po něm žena Elvira a dvě dcery.

Podívejte se v naší fotogalerii na fotografie černobylské havárie.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu