Close search

Půjčka bez registru – jaké má výhody a v čem spočívá její riziko?

Pixbay.com Zdroj: Pixbay.com

Na půjčky bez registru láká celá řada nebankovních úvěrových společností. Jsou určeny lidem s negativním zápisem v rejstříku dlužníků, kteří často nedosáhnou na půjčku od banky. Jaké jsou hlavní výhody půjček bez registru a co je před jejich sjednáním potřeba vědět?

Půjčka bez registru představuje druh nebankovní půjčky, pomocí níž úvěrové společnosti cílí na osoby se záznamem v úvěrovém registru. Jak známo, člověku s nepříznivou úvěrovou historií banka ani solidní nebankovní společnost většinou nepůjčí, proto nezbývá než se obrátit na méně solidního poskytovatele.

Důležité informace týkající se nejen půjček přináší web Tovarnik.cz, který mimo jiné poradí, jak se vyhnout finančním problémům.

Pro koho může být půjčka bez registru výhodná?

Výhodou nebankovních půjček, u kterých se nekontrolují registry, je jejich dostupnost. Často jsou jedinou možností, jak si může člověk s negativním záznamem v rejstříku dlužníků půjčit. Často se navíc jedná o SMS půjčky přes mobil, což je činí ještě dostupnější.

Úplně každému však tyto úvěry poskytovány nejsou. Ať už se jedná o klasickou půjčku bez registru, nebo o SMS půjčku přes mobil, je zpravidla nutné disponovat pravidelným a dostatečně vysokým příjmem. Příjem je většinou také nutné doložit, a to například prostřednictvím výpisu z účtu.

Proč je nutná jistá obezřetnost?

Snadná dostupnost půjčky je zároveň velkou nevýhodou. Jestliže je úvěr poskytnut již zadluženému člověku, je vysoce pravděpodobné, že nebude splacen v řádném termínu. Z tohoto důvodu je s půjčkami bez registru spojená velmi vysoká RPSN, která toto riziko do jisté míry vyvažuje.

Pro dlužníka to znamená, že za půjčku přeplatí vysoké částky. To opět zvyšuje riziko, že nebude schopen splácet včas. Následně se začnou účtovat vysoké úroky z prodlení a člověk se ocitá v dluhové pasti, z níž se jen těžko dostává ven.

S tím souvisí i skutečnost, že je před sjednáním půjčky nutné hledět na výši RPSN, nikoliv jen na výši úrokové sazby. Důvodem je to, že RPSN v sobě zahrnuje jak úroky, tak různé poplatky, například poplatek za sjednání úvěru, za vedení úvěrového účtu apod. Ve výsledku je tedy jediným parametrem, který spolehlivě vypovídá o výhodnosti dané půjčky.

Jak zjistit, zda je poskytovatel půjčky férový?

Před podepsáním úvěrové smlouvy je nutné poskytovatele vybrané půjčky prověřit. K tomu lze využít nezávislé recenze na webových stránkách věnujících se financím, popřípadě recenze od klientů příslušné společnosti.

Je třeba podotknout, že o jisté neférovosti vypovídá už jen to, že je firma ochotna půjčit i člověku s dluhy. Zákon ukládá povinnost úvěrové registry kontrolovat a jestliže je žadatel z nějakého důvodu rizikový, neměl by půjčku vůbec získat.

Neznamená to však, že byly žádosti lidí, kteří mají z minulosti záznam, automaticky zamítnuty. Každý žadatel se posuzuje individuálně, proto není nutné se hned uchylovat k půjčce bez registru.

I v případě, že banka ani prověřená nebankovní společnost úvěr neposkytne, je lepší se půjčce bez registru vyhnout. Jedná se totiž o jeden z nejrizikovějších úvěrových produktů a může příčinou velkých dluhů, které jen zhorší stávající finanční situaci.

Nejčtenější články