Close search

Chyby při rozhodování děláme všichni. Máme jednoduché tipy, jak se jim vyhnout

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Neustále děláme rozhodnutí, která méně či více ovlivňují náš život. Při rozhodování hrajeme o hodně, přitom však nemáme v ruce nic, od čeho by se dalo odrazit. Děláme chyby a také na ně doplácíme. Jak se chybám v rozhodování vyhnout?

Samotné rozhodování představuje výběr z několika variant. Čím více variant, tím těžší je rozhodování. Na druhé straně se někdy zbytečně omezujeme na možnosti ano/ne.

Rozšiřte si obzory

Příkladem je situace, kdy uvažujeme o nákupu. Rozhodujeme se, zda danou věc koupit, nebo nekoupit. Přitom můžeme přemýšlet i takto: „Co jiného si můžu za dané peníze pořídit?“ Někdy je rozhodování příliš svazující, potom pomůže rozšířit si obzory.

Metoda 10/10/10

Při rozhodování nemáme nikdy dostatek informací. Proto selhává ryze racionální zvažování jednotlivých variant a napomáhá intuice. S intuicí využíváme v rozhodování i informace, které jsou uloženy hluboko v našem podvědomí. Intuice a emoce nám pomáhají předcházet riziku při rozhodování a vybírat variantu, kterou si skutečně budeme jisti. To potvrzují i vědecké výzkumy.

Na druhé straně není radno podléhat přechodným emocím, které ovlivňují náš aktuální stav. Emoce mohou naše rozhodnutí ovlivnit nežádoucím směrem. Například špatná nálada přispívá k odklonu k pesimistickým variantám, vztek nás směřuje konat tak, abychom někoho trestali, radost naopak vede k přehnanému optimismu. Pomocníkem je v tomto případě tzv. metoda 10/10/10. Stačí si položit tři otázky. „Jak si budu za tímto rozhodnutím stát za 10 minut? Jaký budu mít z tohoto rozhodnutí pocit za 10 měsíců? Jak budu na toto rozhodnutí nahlížet za 10 let?“

„Co bych poradil příteli?“

Při rozhodování o zásadních životních rozhodnutích nás může ochromovat přílišná tíha odpovědnosti. Jakkoli je intuice prospěšná, hodit se bude i jistý nadhled.

Jak se však od problému distancovat a nebýt v něm tak osobně zainteresován? Jde to relativně snadno, stačí si představit, co byste v dané situaci poradili svému příteli. „Co bych poradil svému příteli?“ Pokud své rozhodnutí postavíte takto, dokážete snáze vyhodnotit všechny možné varianty.

JAK SE VYHNOUT CHYBÁM PŘI ROZHODOVÁNÍ? TIPY JAK SE ROZHODOVAT PŘIBLIŽUJE FOTOGALERIE:

Nejčtenější články