Close search

Proč váš gril špatně hřeje? Překvapivá chyba, kterou vyřešíte za 5 minut a ušetříte tisíce!

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

Sezona grilování je v plném proudu, ale co dělat, když váš plynový parťák najednou vypoví službu? Ať už se gril nechce zapálit, plamen je slabý, nebo hoří nerovnoměrně, nezoufejte. Většinu běžných problémů zvládnete vyřešit sami s trochou trpělivosti a správným postupem.

Gril nechce chytnout?

Nejčastější potíž, se kterou se můžete setkat, je nefunkční zapalování. Na vině může být prázdná plynová lahev, ucpané trysky, vadný piezozapalovač nebo zablokovaný regulátor tlaku.

Nejprve zkontrolujte, zda máte dostatek plynu a lahev je správně připojená. Slyšíte po otevření ventilu syčení? Pokud ne, problém je nejspíš v regulátoru. Zkuste ho „resetovat“: zavřete ventil na lahvi i všechny hořáky na grilu, počkejte pár minut a pak vše pomalu a opatrně znovu otevřete. Pokud ani to nepomůže a zapalovač nefunguje, můžete gril zapálit ručně dlouhou sirkou nebo zapalovačem – vždy ale s maximální opatrností!

Plamen je slabý a sotva hřeje?

Pokud se vám zdá, že gril nedosahuje správné teploty a plameny jsou nízké nebo problikávají, příčinu hledejte nejčastěji v zanesených tryskách nebo hořácích. Častými viníky jsou pavučiny nebo drobný hmyz, který si v trubkách udělá hnízdo. Problém může být i v regulátoru.

Důkladně vyčistěte celý gril, hlavně hořáky a trysky. Zkontrolujte také těsnost všech spojů. Pro ověření těsnosti hadice můžete použít mýdlovou vodu – v místě úniku se začnou tvořit bublinky. Pokud je regulátor viditelně poškozený, raději ho vyměňte za nový.

Žlutý plamen nevěstí nic dobrého

Správný plamen plynového grilu by měl být modrý, maximálně s lehkými žlutými špičkami. Pokud je plamen převážně žlutý nebo oranžový, značí to špatný poměr vzduchu a plynu. Obvykle je to způsobeno nečistotami, jako je mastnota nebo prach v tryskách.

Řešením je opět důkladné čištění. Trysky a hořáky profoukněte stlačeným vzduchem nebo opatrně pročistěte tenkou jehlou. U některých grilů lze také seřídit přívod vzduchu k hořákům a vyladit tak správnou barvu plamene.

Cítíte plyn? Okamžitě jednejte!

Zápach plynu nikdy nepodceňujte. Pokud jej ucítíte, okamžitě zavřete přívod plynu na lahvi a uhaste veškerý otevřený oheň v okolí. Příčinou bývá netěsnost spoje, poškozená hadice nebo vadný ventil. Pomocí mýdlové vody můžete zkusit odhalit místo úniku. Pokud si nejste jistí nebo závadu nemůžete najít, raději se obraťte na odborný servis.

Prevence je nejlepší řešení

Většině problémů s plynovým grilem lze předejít pravidelnou a pečlivou údržbou. Po každém grilování čistěte nejen rošt, ale i vnitřek grilu včetně misek na odkapávající tuk. Tím zabráníte vzplanutí staré mastnoty. Minimálně jednou za sezonu zkontrolujte stav celé plynové soustavy. Hadice nesmí být popraskané ani zteřelé. A pamatujte na zlaté pravidlo: při jakékoliv manipulaci s plynovým zařízením mějte přívod plynu vždy uzavřený.

Zdroj: Heute.at, WebstaurantStore, The BBQ Depot, Dale Gas & Oil, YouTube, Hocon Gas

Nejčtenější články