
Chcete bohatou úrodu angreštu? Naučte se správný letní řez. Správně provedený letní řez je jedním z nejdůležitějších kroků k tomu, abyste se mohli těšit z bohaté sklizně velkých a sladkých plodů. Nejde jen o estetiku, ale především o zdraví celého keře a jeho dlouhodobou plodnost.
Proč je letní řez pro angrešt tak důležitý?
Řezem především prosvětlíte korunu, což zajistí, že se ke každému plodu dostane dostatek slunce. Díky tomu budou bobule větší a lépe vybarvené. Vzdušný keř navíc mnohem lépe odolává houbovým chorobám a škůdcům, protože v něm necirkuluje vlhkost a rychleji osychá. Správný řez udržuje keř v optimální kondici a podporuje jeho vitalitu na mnoho let.
Správné načasování je základ
Ideální čas pro letní řez nastává po sklizni, obvykle od poloviny července do konce srpna. Přesný termín záleží na konkrétní odrůdě – rané můžete stříhat dříve, pozdní o něco déle. Důležité je provádět řez za suchého počasí. Rány se tak rychleji zahojí a snížíte riziko, že keř napadne infekce.
Jak na samotný střih?
Cílem letního řezu není radikální zmenšení keře, ale jeho prosvětlení a omlazení. Začněte tím, že u země odstraníte dva až tři nejstarší, dřevnaté výhony. Poznáte je podle tmavé barvy a menšího množství plodů. Dále se zbavte všech větví, které jsou viditelně poškozené, napadené chorobami, nebo které rostou dovnitř keře a zbytečně ho zahušťují.
Mladé, zdravé výhony, které na keři ponecháte, zkraťte zhruba o třetinu jejich délky. Tím podpoříte jejich rozvětvení a tvorbu nových plodných pupenů na příští sezónu. Vždy používejte ostré a čisté nůžky, protože špinavé nářadí může přenášet choroby. Řez veďte mírně šikmo, těsně nad pupenem směřujícím ven z koruny. Po střihu by vám na keři mělo zůstat přibližně šest až osm silných, základních výhonů.
Keř po řezu ocení přihnojení kompostem nebo vrstvu mulče z posečené trávy, která mu dodá živiny a pomůže udržet v půdě vláhu.
Výhody letního řezu oproti jarnímu
Možná váháte, zda řezat v létě, nebo na jaře. Letní řez má několik výhod. Je pro keř šetrnější, protože rány se v teplém počasí rychleji hojí a z větví neteče tolik mízy. Navíc můžete okamžitě reagovat na to, jak keř v daném roce plodil, a lépe regulovat jeho hustotu. Dobré provzdušnění po letním řezu je také skvělou prevencí proti houbovým chorobám.
Na co si dát pozor: Nejčastější chyby
I při nejlepší vůli se můžete dopustit chyb. Vyvarujte se především příliš radikálního řezu, kdy odstraníte většinu větví najednou – to keř zbytečně oslabí. Častou chybou je také nedostatečné prosvětlení středu keře, kde se pak drží vlhkost a šíří choroby. Nikdy neřežte za deště a vždy používejte pouze ostré a čisté nářadí.
Letní řez angreštu není žádná věda. Stačí dodržet pár jednoduchých zásad a váš keř se vám odvděčí zdravým růstem a bohatou úrodou sladkých plodů po mnoho dalších let.