Close search

Mikrovlnka je přežitek! Tyto chytré spotřebiče vaří zdravěji, rychleji a ušetří vám hromadu peněz

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

Mikrovlnná trouba, po desetiletí královna rychlého ohřevu, je sice stále nedílnou součástí většiny kuchyní, ale její trůn se začíná otřásat. Stále častěji se objevuje otázka: co přijde po ní? Experti se shodují, že se blíží zásadní změna. Mikrovlnky pomalu vytlačují nové, ekologičtější a efektivnější spotřebiče, které lépe odpovídají modernímu životnímu stylu. Zatímco někteří řeší výkon a funkce, jiní poukazují na to, že dnešní mikrovlnky jsou tak přeplněné technologiemi, že v nich člověk stěží ohřeje i obyčejné mléko. Co tedy od nástupce mikrovlnky čekáme a proč už možná máme v kuchyni technologie, které její existenci ohrožují?

Proč mikrovlnka ztrácí dech?

Zdá se, že vývoj mikrovlnné trouby se zastavil na půli cesty. Pořád sice sledujeme srovnávací testy a recenze, které se zaměřují na výkon nebo velikost vnitřního prostoru, ale v praxi už mikrovlnky začínají ztrácet proti svým multifunkčním konkurentům. Parní trouby, horkovzdušné fritézy (airfryery) nebo kombinované spotřebiče dnes zvládnou vařit, péct, grilovat i ohřívat s mnohem lepším výsledkem a často i s nižší spotřebou energie. Navíc tyto přístroje podporují zdravější styl vaření – jídlo je připraveno rychleji, šetrněji a bez pověstného „gumového“ efektu, který je pro mikrovlnky tak typický.

Příliš mnoho tlačítek na ohřátí mléka

Jedním z hřebíčků do rakve je paradoxně snaha o inovaci za každou cenu. Mikrovlnka, jejímž původním úkolem bylo jednoduše a rychle ohřát jídlo, je dnes často přeplněná funkcemi, které běžný uživatel nikdy nevyužije. Tato přetechnizovanost může být jedním z hlavních důvodů, proč se od ní lidé odvracejí. Místo složitého menu s dvaceti tlačítky chtějí jednoduchost a rychlost. Pokud je snazší ohřát jídlo na pánvi než se probírat složitým nastavením, ztrácí mikrovlnka svůj hlavní smysl.

Nová generace v kuchyni: Chytřejší, zdravější a úspornější

Nové kuchyňské spotřebiče nereagují jen na potřebu jednoduchosti, ale také na společenský tlak na udržitelnost. Mají nižší spotřebu energie a jejich výroba zanechává menší ekologickou stopu. Někteří odborníci dokonce předpovídají, že se mikrovlnka stane „starou veteší“ stejně rychle jako kdysi kotoučové telefony. Ve světě domácí elektroniky navíc sílí nové trendy. Například horkovzdušné fritézy, které jsou masivně populární v západní Evropě i v USA, nabízejí rychlou přípravu jídla bez tuku a s lepší chutí. Další vývoj směřuje k chytrým multifunkčním zařízením, která ovládáte přes telefon. Takový spotřebič se dokáže „naučit“ vaše zvyky a navrhne vám nejlepší způsob, jak rychle a úsporně ohřát polévku – podobně jako vám Netflix doporučí nový seriál.

Přežívá jen ze zvyku?

Zdá se, že mikrovlnná trouba dnes přežívá hlavně ze zvyku a proto, že se zatím neobjevil jeden univerzální spotřebič, který by ji zcela nahradil. Tlak na energetickou úspornost, zdravější vaření a jednoduché ovládání však žene vývoj rychle kupředu. V příštích letech můžeme očekávat, že horkovzdušné fritézy, parní trouby a další chytrá zařízení vytlačí mikrovlnku přinejmenším na okraj zájmu. A možná ji časem pohřbí úplně. Je tedy nejvyšší čas se v kuchyni zastavit a položit si otázku: vážně ji ještě potřebujeme, nebo už nastal čas na změnu?

Zdroj: mellebonne.de, digirecenze.cz, archiv.hn.cz, spotrebitelskytest.cz

Nejčtenější články