Close search

Tajemství filmu Titanic, o kterých dvacet let nikdo nevěděl

csfd.cz Zdroj: csfd.cz

Kdo by neznal jeden z nejromantičtějších a zároveň nejdramatičtějších filmů všech dob Titanic. Napsáno o něm bylo hodně, ale málokdo si umí představit kolik práce a problémů stálo za jeho natočením. Režisér James Cameron po dvaceti letech prozradil, s jakými potížemi se musel štáb při natáčení tohoto legendárního velkofilmu potýkat.

Gigantický úspěch nikdo nečekal

Vytvořit jeden z nejznámějších filmů všech dob, nebylo zdaleka tak jednoduché, jak to potom vypadalo na plátně a v televizi. Nikoho v té době, když se film natáčel nenapadlo, že bude mít tak obrovský úspěch u diváků a že vydělá přes dvě miliardy dolarů. Než však k premiéře došlo, režisér se musel vypořádat se spoustou překážek a neutuchajícím nátlakem médií.

Potíže s časem a rozpočtem

James Cameron přiznal, že největší problém byl nedostatek času a stále se zvyšující rozpočet. To nezůstávalo bez povšimnutí novinářů, kteří se do štábu neustále naváželi ještě před uvedením snímku.

“Na jaře 1997 jsme se zoufale snažili dokončit všechny speciální efekty, abychom stihli slíbenou červencovou premiéru. Bylo jasné, že to stihneme nejdřív do srpna, což budou novináři považovat za velké selhání.

Kritizovali nás za všechno, za přemrštěný rozpočet, nedostatečnou bezpečnost při natáčení i nedodržení vytyčených termínů. Doslova kolem nás kroužili s nabroušenými noži a čekali, co dalšího se nepovede,” vzpomíná režisér Cameron.

Nutnost zkracování

Dalším problémem byla příliš dlouhá stopáž. Snímek byl pro diváka až nesnesitelně dlouhý. Štáb to tehdy řešil s filmovými studii 20th Century Fox a Paramount.

“Když jsme začali film zkracovat, trvalo nám to hrozně dlouho. Denně jsme dokázali stopáž zkrátit třeba jen o několik sekund. Bylo to jako brousit diamant. Nechtěli jsme to pokazit tím, že odebereme moc, zároveň jsme to zoufale potřebovali zkrátit,” vysvětluje Cameron. Nakonec je film dlouhý 3 hodiny a 14 minut, přesně tak dlouho se Titanic potápěl.

Premiéra v Tokiu

Toho se samozřejmě opět chytli novináři. Zkracování stopáže prodlužovalo samotnou výrobu a média měla další důvod ke kritice. V tu chvíli si režisér řekl dost a zachoval se, podle jeho vlastních slov, co nejrozumněji.

“Novináři na nás agresivně útočili, ale já jsem si řekl, že je načase udělat krok zpět a nechat je, aby si sami natloukli. Omílali stále dokola to samé a brzo jim došla témata. Pomyslel jsem tehdy na aikido, ve kterém bojovník použije protivníkovu sílu proti němu,” vzpomíná režisér. Ten však nikdy nepochyboval o tom, že by snímek neměl být úspěšný, i přes komplikace, kterým musel čelit.

Recenze byly pozitivní

Finální dílo bylo tehdy představeno poprvé na tokijském mezinárodním filmovém festivalu. “První recenze tak přišli z Tokia a ne od těch, kteří nás od počátku kritizovali. A reakce byly velmi pozitivní,” tvrdí režisér. Novinářům, kteří byli lační na premiéru, tak vzali vítr z plachet.

Zajímavé také je, že jedno z prvních promítání proběhlo v Londýně speciálně pro královskou rodinu. Nakonec neměl film premiéru ani v červenci, ani v srpnu. V USA se oficiální premiéra uskutečnila až 19. prosince 1997 a na špičce žebříčků se Titanic držel neuvěřitelných 16 týdnů. V Čechách se Titanic dostal do kin až 5. února 1998.

 

Nejčtenější články