Close search

Puberťáci mohou být skvělí podnikatelé: Které miliardové firmy založili studenti?

Facebook Zdroj: Facebook

Většina mladých lidí během svých středoškolských let získává finanční prostředky buď od svých rodičů, nebo si přivydělává na brigádách. Mnozí se tak do víru pracovního světa vrhnou naplno až po dokončení studia, některým mladým lidem se ale již v pubertálním věku podařilo položit základy budoucích celosvětově známých společností. Které nadnárodní koncerny udělaly ze svých mladých zakladatelů miliardáře?

V období do dvaceti let věku se mladí lidé většinou teprve rozhodují, jaké profesi zasvětí svůj život. Následně si podle toho vybírají střední školu, nebo univerzitu, kde se budou snažit získat znalosti a kontakty, které jim pomohou najít si později dobrou práci.

Michael Dell

Miliardář Michael Dell se rozhodl založit svoji první společnost, když v roce 1984 nastoupil teprve jako student na Texaskou univerzitu v Austinu. V roce 1984 tak ve svém malém pokoji na školní koleji organizoval firmu Dell, která v dnešní době patří mezi největší technologické giganty na světě. Dell po nějaké době studia opustil, když začal pomocí své firmy vydělávat měsíčně již celkem vysoké částky a od svých devatenácti let se tak naplno věnuje podnikání a rozvoji stejnojmenné firmy. Nyní působí jako CEO společnosti a hodnota jeho majetku se odhaduje na 31 miliard dolarů (698 miliard korun).

Mark Zuckerberg

Jeden z nejbohatších lidí na světě a spoluzakladatel sociální sítě Facebook, Mark Zuckerberg, byl také ve věku pouhých devatenácti let, když si stejně jako Michael Dell během studia na Harvardské univerzitě vzal do hlavy, že vytvoří pro své spolužáky platformu, díky které se budou moci poznávat. V roce 2003 tak spolu s Eduardem Saverinem, Dustinem Moskovitzem, Andrewem McCollumem a Chrisem Hughesem položil základy sociální sítě Facebook. Celková hodnota Zuckerbergova majetku se nyní odhaduje na 77,7 miliardy dolarů (1,75 bilionu korun).

Fred DeLuca

V roce 1965, když teprve sedmnáctiletý Fred DeLuca potřeboval peníze kvůli studiu, rozhodl se začít pracovat. Přišel tak s nápadem otevřít vlastní podnik a obrátil se kvůli půjčce 1000 dolarů na rodinného přítele a nukleárního fyzika, Petera Bucka. Ten mladému muži peníze půjčil a po nějaké době se v americkém státě Connecticut otevřela menší restaurace s občerstvením Pete's Super Submarines. Firma začala vydělávat a po několika letech ji majitel přejmenoval na dnes již celosvětově proslulou restauraci s rychlým občerstvením, Subway. Fred DeLuca pracoval ve společnosti na vedoucí pozici až do své smrti v roce 2015. Subway se dnes může pochlubit více jak 24 tisíci restaurací po celém světě.

Matt Mullenweg

Matt Mullenweg začal ve svých devatenácti letech vyvíjet nyní již slavný redakční systém, který znají lidé po celém světě. Platforma WordPress by ale nikdy nevznikla, kdyby v roce 2001 mladý Mullenweg nevyjádřil svoji nespokojenost nad dalším systémem b2/cafelog, se kterým pracoval. Svoji frustraci se rozhodl vyřešit originálním způsobem, a to tak, že jednoduše vytvořil efektivního nástupce. V dnešní době více jak 20 miliard webových stránek.

Palmer Luckey

Palmer Luckey se již jako mladík ve věku 15 zajímal o videohry a virtuální realitu. Na tom by nebylo nic neobvyklého, kdyby o několik let později nezaložil velice úspěšný startup Oculus. Tato společnost se zasloužila o zásadní pokrok v oblasti virtuální reality. V roce 2014 se společně s celým svým týmem přesunul do Facebooku, který odkoupil Oculus za 2 miliardy dolarů. (45 milliard korun) Z celého obchodu si sám Luckey odnesl přibližně 700 milionů dolarů (15,75 miliardy korun). Zakladatel Oculusu ale v roce 2017 opustil i společnost Facebook, kvůli kritice za podporu organizací, které vystupovaly proti kandidátce Hillary Clinton, která se ucházela o post prezidentky USA.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu