Close search

Připravte se na pracovní pohovor: Co čeká uchazeče při setkání s personalistou?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Hledání nového zaměstnání může být náročným a zdlouhavým procesem. Abyste dokázali zvýšit své šance a porazit u pohovoru konkurenci, nesmíte nechat nic náhodě a pečlivě se na setkání s personalisty připravit. 

Když dostanete kladnou odpověď na vámi poslaný životopis, určitě z toho budete mít radost. Musíte si ale uvědomit, že jste teprve v půli cesty a o vytouženou práci ještě budete muset bojovat.

Pečlivá příprava

Rozhodně nepokoušejte štěstí a na svůj pracovní pohovor se připravte. Můžete sice být ve svém oboru velice schopni, pokud ale nebudete nic vědět o dané společnosti, jejích vizích a vývoji, při setkání s největší pravděpodobností neuspějete. Projděte si webové stránky firmy, prohlédněte sociální sítě a ujistěte se, že se dobře orientujete v požadavcích pro danou pozici. Pokud budete mít čas, určitě vám neuškodí si něco zjistit o personalistovi, se kterým se plánujete setkat.

Prezentace

Až budete odcházet z domu a vydáte se na pohovor, nezapomeňte si s sebou kromě odpovídajícího oděvu vzít i slušné chování. Když dorazíte do sídla společnosti, nezapomeňte na recepci pozdravit. Dívejte se lidem do očí a úsměv při setkání s tamním zaměstnancem ve dveřích vám také neublíží. Na recepci se totiž pohybuje velké množství lidí a vy nikdy nevíte, koho tam potkáte.

Veďte dialog

Důležité je také, abyste se i během pohovoru chovali slušně. Personalisté budou hodnotit nejenom váš verbální projev, ale budou sledovat vaše chování. Veďte s personalistou dialog, nebuďte jenom pasivním posluchačem. Mluvte spisovně, k věci, ale zároveň nezapomeňte vyzdvihnout své schopnosti a dovednosti.

Pozor na chytáky

Rozhodně dopředu počítejte s tím, že vám personalista bude pokládat celkem nepříjemné a někdy zavádějící dotazy. Koneckonců musí zjistit, jakým člověkem ve skutečnosti jste.

Připravte si tedy odpovědi na záludné otázky jako třeba: „Proč jste odešla ze zaměstnání?“, „Co se vám na naší společnosti líbí?“ a „Jaké jsou vaše silné a slabé stránky?“.

Ukažte zájem

Během pohovoru vám určitě neuškodí, když dáte jasně najevo, že se zajímáte o dění ve společnosti. Zeptejte se na méně tradiční otázky jako například na firemní kulturu. Ukažte zájem nejenom o konkrétní sféru, ve které společnost působí, ale také o to, jak ve firmě vypadá každodenní život. Určitě se nebojte během pohovoru klást otázky, dáte tak najevo, že personalistu posloucháte a také, že o informacích, které vám během pohovoru poskytuje, přemýšlíte.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu