Close search

Permanentní tetování: Novodobý trend, či několik tisíc let stará tradice – inspirujte se

www.tribo.cz Zdroj: www.tribo.cz

Tetování – trend dnešní doby. Potetované lidi můžeme vidět na každém kroku. Na všech lidech ve všech možných subkulturách. Mnozí vnímají tetování jen jako módní doplněk, jiní jím vyjadřují vlastní životní příběh či přesvědčení. Slaví snad tetování zlaté časy?

 

Co tetování vlastně je?

Tetování je trvalá ozdoba těla, pokud si ovšem nezvolíme dočasné tetování či hennu. Obrázek pod kůží se tvoří pigmentací, tedy porušením kůže pomocí jehel, které pod kůži vpravují částečky barviva.

Každé tetování má pro svého nositele význam. Může to být třeba symbol zločineckého gangu, může to být jen estetické vylepšení těla či symbol něčeho významného, co se vám v životě událo. V dnešní době se tetování vytvářejí proto, aby vyjadřovaly individualitu člověka, který má obrázek pod kůží do konce života.

Ženy si nejčastěji nechávají tetovat různé malé ornamenty, květy nebo zvířata. U mužů převládají tmavší a mužnější návrhy, například lebky, lesy, ohně a velké tmavé ornamenty.

Kde se tetování vzalo?

Tetování má velmi dlouhou tradici. Každý kmen a národ v historii by mohli o tetování vyprávět. Co národ, kmen či subkultura, to jiné symboliky, významy, jiné postupy při tetování a jiná podoba tetování. Samozřejmě, že v prehistorické době, kde se již prokazatelně lidé obrázky pod kůží zdobili, bylo tetování rituálního charakteru, nebo udávalo hierarchii v kmeni.

Se vznikem tetování jako takového jsou nejčastěji spojovány asijské kmeny, které se věnovaly hlavně tetování tváře. Ale už i ve starověkém Egyptě, Římě a Řecku se lidé tetováním odlišovali. Nechávali si tetovat otroky, aby je odlišily od „běžné“ populace. Další, co se nám vybaví, jsou původní obyvatelé Ameriky, kteří si zdobili tělo obrázky, sice ne permanentními, ale i toto se dá považovat za základ tetování.

Na evropském kontinentu byl vývoj tetování omezen. Ve středověku a novověku se tetování rozmáhalo pouze v sektách a jiných nelegálních spolcích (vědecké a náboženské nelegální spolky). Vše bylo podmíněné církví, která tetování neuznávala a považovala ho za symboliku zla.

A jak to vypadá dnes? Podívejte se do galerie na práce tatérů.

Nejčtenější články