Close search

Královna dodržuje přísnou dietu. Co jedí v Buckinghamském paláci a které potraviny tam nesmí na stůl?

Instagram Zdroj: Instagram

Představitelé britské královské rodiny se mohou těšit z mnoha privilegií a možností, které jim poskytuje jejich status. Nehledě na všechny výhody, které mohou čerpat, musí také dodržovat velmi přísná pravidla, která zásadně ovlivňují jejich každodenní život. Jakou dietou se řídí královna Alžběta II. a co nesmějí jíst britští monarchové? Budete se divit!

Velmi nabitý harmonogram a velké vytížení nedovoluje představitelům britské královské rodiny vynechat bez závažných důvodů skoro žádnou naplánovanou akci. A vzhledem k tomu, že jsou také jen obyčejnými lidmi, musejí velmi pečlivě pečovat o své zdraví, aby dokázali splnit veškeré své povinnosti. Královna se například zásadně vyhýbá mnohým druhům jídel a potravinám, které si my běžní smrtelníci dopřáváme do sytosti.

Přísná královna

Alžběta II. je nejdéle vládnoucí britskou panovnicí. Možná to ovlivnila i skutečnost, že královna dodržuje velmi přísnou dietu a zcela odmítá jíst celkem běžné potraviny.

Na královnin stůl tak rozhodně nepatří těstoviny a brambory, údajně vzhledem k vysokému obsahu škrobů a sacharidů. Alžběta II. také nikdy nejí nepropečené maso, takže steak s krví ji nikdy jíst neuvidíte.

Striktní požadavky

Královna velmi často jí míchaná vajíčka. Na tom by nebylo nic tak zvláštního, kdyby si přitom pečlivě nevybírala barvu vajec, která konzumuje. Údajně se jí nelíbí, jak chutnají bílá vajíčka, proto preferuje omeletu z hnědých vajec. Nikdy nejspíš také neuvidíte, aby britská panovnice jedla banán jako většina veřejnosti. Pokud by si Alžběta II. chtěla pochutnat na tomto ovoci, vždy by jej očistila pouze s pomocí nože a vidličky a vždy by jedla pouze nakrájený banán.

Monarchové také velmi dbají na to, aby nejedli geneticky upravené potraviny a vždy požadují, aby jim byly podávány pokrmy ze sezónních potravin. Takže v létě by královna jahody určitě s chutí konzumovala, v zimě by tuto potravinu zcela jistě odmítla.

Bezpečnost především

Existuje ještě jedno mnohem přísnější pravidlo, které rozhoduje o příjmu určitého druhu potravin. Bez ohledu na sezónu, platí pro všechny představitele královské rodiny. Britští monarchové mají velmi přísný zákaz jíst korýše v jakékoli formě, pokud jsou někde na státní návštěvě.

Tato velmi zásadní povinnost nemá vůbec nic společného s nechutí konzumovat korýše. Členové britské monarchie musejí minimalizovat riziko, že by se otrávili, a tím ohrozili své zdraví.

Nejčtenější články