Close search

Gelové nehty jsou fenoménem. Jak nám ale mohou uškodit?

pixabay Zdroj: pixabay

Upravené a barevné nehty už má dnes každá druhá žena. Spíše byste hledali nějakou, která nehty „udělané“ nemá. Určitě je to také tím, že gelové nehty se dneska dělají v obchodních centrech a na každém rohu ulice jako na páse za rozumnou cenu. Je ale zdravé nechávat si stále dokola lepit nehty na ty naše přirozené?

Gelové nehty nebo gellak (neboli také shellack) je u nás tvořen ze tří vrstev gelu, přičemž se každá vrstva zapéká v UV lampě. Záření z UV lamy je stejné, jako to v soláriích. Takže většina žen ani neví, že se pravidelně vystavují škodlivému záření, kterému se třeba snaží jinak vyhýbat.

Dermatologové varují, že právě lampy k zapékání nehtů mohou poškodit kožní buňky a ženy, které chodí na nehty pravidelně se vystavují riziku rakoviny kůže. Neexistuje zatím žádné nařízení, které by regulovalo množství UV záření v těchto „píckách“, proto si manikérky a pedikérky nemohou na nezájem českých žen o krásné nehty stěžovat.

Už u dvou žen se projevila rakovina kůže, přičemž ani jedna z nich neměla genetické dispozice a obě se slunily v rozumné míře. Postiženým ženám se na rukách vytvořily zhoubné nádory. Chcete-li se vyvarovat případným potížím, namažte si dlaně a ruce ochranným krémem proti sluníčku a tím můžete rizika vzniku rakoviny zmírnit.

Dalším vedlejším účinkem barevných nehtíků je i stárnutí kůže. UV záření působí na kůži tak, že budou buňky v kůži rychleji stárnout a může se stát, že budete mít po nějaké době víc vrásčité ruce, než vaše maminka, která gelové nehty nemá.

Nehty také přirozeně ukazují, když nám v těle chybí vápník anebo když se nám začnou třepit, že tělu něco chybí. Jenže přes vrstvy gelu nic takového neuvidíme. Lámavost nehtů může způsobit i gel, proto když ucítíte, že vám nehty zeslábly a po sundání jsou jako papír, okamžitě zahajte rekonvalescenci. Pravidelným potíráním nehtů olivovým olejem si je posílíte a dodáte potřebnou výživu. Zkuste ještě další babské vychytávky na obnovu nehtů. Odborníci tvrdí, že šest týdnů trvá, než se nehty opět dají dohromady.

Manikérky a pedikérky tvrdí, že UV záření je stejně tak škodlivé jako sezení pod zářivkami, kterému jsme vystavovány daleko delší dobu. Je to na uvážení každé ženy, jestli jí za rizika upravené krásné nehty stojí. Nezapínejte však mazat si ruce před aplikací krémem s ochranným faktorem.

Nejčtenější články