Close search

Fuj lepek! Módní trend nebo opravdový strašák dnešní doby?

www.pixabay.com Zdroj: www.pixabay.com

Také máte pocit, že se v poslední době okolo vás roztrhl pytel s lidmi, kteří dodržují bezlepkovou dietu? Ono je jednodušší v době neustálého stresu a hnaním se za kariérou, kdy se lidé udržují bdělí, kofeinem, nikotinem, jídlo hltají ve spěchu a naspí 4 hodiny denně, svést únavu a bolest břicha na jednu věc. Kterou navíc můžete ze svého jídelníčku vyřadit, aniž byste ovlivnili svou výkonnost. Ale jsou tu lidé, kterým lepek může opravdu vážně ohrozit zdraví či dokonce zkrátit délku života - tito lidé se nazývají celiaci. Pojďme se podívat o co vlastně jde a proč zdravý člověk nemá zcela vyřazovat lepek ze svého jídelníčku.

Také máte pocit, že se v poslední době okolo vás roztrhl pytel s lidmi, kteří dodržují bezlepkovou dietu?  Ono je jednodušší v době neustálého stresu a hnaním se za kariérou, kdy se lidé udržují bdělí, kofeinem, nikotinem, jídlo hltají ve spěchu a naspí 4 hodiny denně, svést únavu a bolest břicha na jednu věc. Kterou navíc můžete ze svého jídelníčku vyřadit, aniž byste ovlivnili svou výkonnost. Ale jsou tu lidé, kterým lepek může opravdu vážně ohrozit zdraví či dokonce zkrátit délku života - tito lidé se nazývají celiaci. Pojďme se podívat o co vlastně jde a proč zdravý člověk nemá zcela vyřazovat lepek ze svého jídelníčku.

Lepek jinak řečeno gluten se skládá ze dvou bílkovin gliadinu a gluteninu. Ty jsou společně se škrobem obsaženy v semenech některých obilovin. Nejčastěji v pšenici, žitě a ječmenu. Bohužel pro milovníky rohlíků, z těchto obilovin se nejčastěji vyrábí mouky na pečení klasického chutného pečiva. Lepek totiž zajišťuje žádanou pružnost těsta a nadýchanost pečiva, dalo by se říct, že čím víc lepku pečivo obsahuje, tím je lepší.

U celiaků způsobuje lepek velké potíže, jejich tělo si neumí s lepkem poradit, není schopné ho rozštěpit na lépe vstřebatelné produkty. A samotná bílkovina lepku pak ve střevě spustí zánětlivou reakci, která vznikne již po několika hodinách po požití, to vede k ničení střevních buněk, které nejsou schopné vstřebávat pro člověka životně důležité látky z potravy. U dětí pak dochází k neprospívání, vyznačují se menším vzrůstem, mohou být nevrlé nebo trpět bolestmi bříška. U dospělích jde o střevní dyskomfort, průjmy, únavu, u žen může docházet k opakovaným potratům či neprospívání plodu. Proto, je pro diagnostikovaného celiaka bezlepková dieta, naprosto nezbytná.  

Oproti tomu střeva zdravého člověka si s lepkem poradí a lidé, kteří dodržují striktní bezlepkovou dietu jen z rozmaru, se tak zbytečně ochuzují o prospěšné látky. V kvalitních obilovinách jsou to zejména vláknina, minerály nebo vitamíny skupiny B.

V dnešní době máme všeho dostatek, přijdeme do obchodu a můžeme vybírat s nepřeberného množství věcí. Na jednu stranu je to neskutečně lákavé, na druhou si s tim lidé neví rady. Již nemusíme stát dlouhé fronty na nedostatkové zboží, či dokonce pracovat na polích abychom něco vypěstovali. Prostě jdeme do obchodu a nakoupíme, co se nám zlíbí, a ruku na srdce polovinu z toho kolikrát ani nepotřebujeme. Když nemáme čas je tak snadné zastavit u okýnka nějakého “food-drivu”. A pak se divíme, že je nám špatně, že nás bolí břicho, nemůžeme se pohnout a střeva se nám v břiše v kozla obracejí. Ano při nasazení bezlepkové diety se člověku nejspíš uleví, ale je to protože omezí lepek nebo že se přestane ládovat nezdravými věcmi, protože ve většině nezdravých pochutin lepek najdeme.

Prostě všeho moc škodí. Pokud jsme zdraví, máme normální trávení, nemusíme ze svého jídelníčku zcela vyřazovat jednu konkrétní věc, abychom se cítili lépe. Spíš bychom se měli zamyslet nad celkovým stylem svého života, zkusit jíst zdravěji, pravidelněji a omezit některý z našich zlozvyků, ať už kouření nebo pytlík chipsů u telky před spaním.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu