Close search

Chystáte se na pracovní pohovor? Na tyto záludné otázky si dejte pozor

Pixabay Zdroj: Pixabay

Pracovní pohovor je velmi náročnou částí výběrového řízení. Během rozhovoru totiž budete muset personalistu, nebo potenciálního zaměstnavatele přesvědčit o tom, že jste tím nejlepším kandidátem. Pracovník HR (Human Resources) se každého uchazeče bude snažit dobře poznat, a proto může pokládat velmi záludné otázky, které mnoho kandidátů o zaměstnání uvedou do rozpaků. Jaké dotazy můžete během pohovoru slyšet?

Během pracovního pohovoru se uchazeči většinou snaží udělat dobrý dojem na potenciálního zaměstnavatele a zároveň se dozvědět, zda jim práce, o kterou usilují, bude vyhovovat. Personalista se zase snaží kandidáta o zaměstnání poznat co nejlépe to jde a někdy se proto může uchýlit i k zákeřným otázkám, na které mnozí uchazeči nevědí, jak mají správně reagovat. Pokud tedy chcete zvýšit své šance na získání práce, pak se připravte na některé z otázek, se kterými se můžete u pohovoru setkat.

Proč jste odešli z předchozího zaměstnání?

Tuto otázku pracovníci HR pokládají celkem často. Většinou totiž opravdu chtějí vědět, jaký byl důvod vašeho odchodu z předešlého zaměstnání. Také si chtějí prověřit, jak se dokážete vyjadřovat o předchozím zaměstnavateli a jaky vztah jste měli ke své práci. Na tuto otázku byste rozhodně neměli odpovídat tím způsobem, že se pustíte do pomlouvání předchozího šéfa a svých kolegů. To totiž může být pro potencionálního zaměstnavatele znamením, že když jednou budete opouštět i jeho společnost, budete prozrazovat nejrůznější informace všem, kdo se jen zeptá. Na tuto otázku zkuste odpovědět věcně a bez zbytečných emocí, nebo podrobností.

Kde se vidíte za pět let?

V tomto případě je důležité si odpověď na otázku dobře promyslet, jelikož ta prozradí personalistovi, jaký vývoj ve své kariéře plánujete a co od vás mohou ve společnosti očekávat. Pokud si nejste jistí, jakým směrem se profesně chcete ubírat, určitě to na pohovoru neprozrazujte. Mohli byste působit nerozhodně. Jestli byste naopak s postupem času chtěli zaujmout pozici člověka, se kterým vedete dialog, neprozrazujte to a ani na toto téma nežertujte. Vaše odpověď by se měla týkat společnosti, ve které se ucházíte o pozici, ale pokud po vás nevyžadují konkrétní popis pracovní náplně, pak se podobných detailů raději vyvarujte.

Jaké jsou vaše slabé stránky?

Každý člověk má své silné a slabé stránky, takže se vám rozhodně nevyplatí na tuto otázku odpovědět, že vy vše a vždy zvládáte naprosto skvěle. Na druhou stranu nemáte povinnost potenciálnímu zaměstnavateli říkat o všech svých chybách a nedostatcích. Zkuste navrhnout slabé stránky, které vás ale stejně ukážou v dobrém světle.

Chcete se na něco zeptat?

Pokud vaše odpověď na tuto otázku bude ne, zvolíte tu nejhorší možnou variantu. V případě, že se nechcete dozvědět více podrobností o společnosti, nadřízeném nebo firemní politice, může vaše reakce v představiteli HR vyvolat pocit, že o společnost a ani o pozici už ve skutečnosti nemáte zájem. Zkuste si promyslet několik otázek, na které byste odpověď určitě znát chtěli a pokud se v průběhu pohovoru objeví další, nebojte se své dotazy položit.

PODÍVEJTE SE V GALERII, JAK MŮŽE PROBÍHAT VÁŠ PRACOVNÍ POHOVOR:

Nejčtenější články