Close search

3 zásady pro správný výběr dioptrických brýlí

Zdroj:

Brýle jsou výrazným doplňkem, kterého si všimneme na první pohled. Při výběru těch dioptrických je potřeba sledovat několik parametrů. Od vizuálních, tak aby brýle dokonale seděly a ladily s tvarem obličeje, až po ty technické, které zaručí zdravý pohled. Co vše je potřeba při výběru obrouček zvážit?

1. Zvažte druh obrouček

Vybírat můžeme mezi třemi základními druhy.

S očnicemi (celorámové)

Kromě výraznějšího vzhledu jsou pevnější a mezi jejich hlavní přednosti patří dokonalá ochrana brýlových čoček. Obruby s očnicemi mívají větší hmotnost.

Bez očnic (bezrámové)

Na první pohled jsou méně nápadné, působí jemně a elegantně. Na druhou stranu jsou citlivější na nesprávnou manipulaci. Pouzdro na brýle je v tomto případě nutností.

Polorámové

Poloobruby jsou kompromisem mezi celoobrubami a bezrámečkovými brýlemi, kdy v jedné části kus očnice chybí. Přesto jsou dostatečně pevné a bývají lehčí.

2. Máte citlivou pokožku?

Také druh použitého materiálu je jedním z důležitých parametrů. Už dávno neplatí, že v případě alergie na kov musíte volit plastové obroučky. V takovém případě jsou vhodné obruby z titanu nebo kov bez příměsi niklu. „Právě titan je mimořádně lehký a odolný materiál a kromě toho je také hypoalergenní, což je fajn pokud máte citlivější pokožku,“ říká Edyta Dobrogowska, produktová manažerka Muscat. Kovové modely jsou odolnější vůči rozbití, plastové bývají naopak designově rozmanitější a cenově dostupnější. Pokud rádi experimentujete a netrpíte žádnými alergiemi, zajímavé jsou také obroučky ze dřeva či kůže.

3. Vyznejte se v číslech

Na vnitřní straně brýlí jsou uvedena čísla v milimetrech, která udávají šířku čočky a nosníku, nejvyšší číslo je prostor mezi začátkem a koncem stranice. Krátkozrakost „-„  a dalekozrakost „+“ mají svá znaménka. Udávané číslo značí mohutnost čočky. Na trhu jsou dostupné čočky s minimální tloušťkou i při vyšších dioptriích.

Rada odborníka- Nikola Jirotková, oční specialista Muscat

Ke každému tvaru obličeje existuje vhodný tvar brýlí. Obecně platí, že brýle by neměly být širší než lícní kosti a spodní část obruby se neměla dotýkat pokožky tváře. U zákazníka s většími dioptriemi (6 a více) doporučujeme volit tvar obroučky kulatý nebo s co největší plochou, aby se zákazníkovi dobře koukalo i ve směru dolů, když jde například ze schodů. Obecně se ale nedá říci, že některá obroučka byla vyloženě nevhodná ať už na dálku či na blízko.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu