Close search

Psycholožka radí: Jak správně komunikovat s dětmi

pixabay Zdroj: pixabay

Většina rodičů už někdy narazila na problém, jak správně komunikovat s dětmi. Někdy se zdá, že děti nerozumí, nechápou, nebo snad chápat nechtějí? Podle psycholožky PhDr. Ilony Špaňhelové by se rodiče měli držet následujících zásad.

1. Buďte konkrétní

S dětmi mluvte narovinu, jasně a konkrétně. Neočekávejte, že vám dítě rozumí, protože tomu tak vždy nemusí být. Chcete-li po něm, aby uklidilo myčku, řekněte mu, ať uklidí myčku. “Udělej to” nestačí.

2. Mluvte pravdu

Samozřejmě úměrně jeho věku, ale nevymýšlejte si žádné pohádky. Děti jsou chytré a nemuselo by se vám to v budoucnu vyplatit. Tím, že budete pravdivě mluvit o tématech, která ho zajímají, si s ním budete budovat automaticky silnou důvěru. Pravdu by se stejně dozvědělo od někoho jiného.

3. Omluvte se

Pokud vám někdy ujedou nervy a vy na dítě zvýšíte hlas, měli byste se mu omluvit. Jen tak v něm vštěpíte správné hodnoty a zásady slušného chování.

4. Vždy jen jeden

Vždy by měl komunikaci s dítětem dotáhnout ten z rodičů, který ji začal. Pokud mu chcete něco vyčítat, neměl by se do vašeho rozhovoru montovat nikdo další. Rodiče mají tendenci se podporovat a dítě se bude najednou cítit znevýhodněné.

5. Sdělujme mu své pocity

Když jsme nervózní nebo podráždění, měli bychom dítěti říct příčinu našich pocitů. Naštval vás kolega v práci, učitelka ve škole nebo babička. Dítě se může potom zachovat daleko citlivěji, než kdby příčinu neznalo a upozorňovalo na sebe ještě větším zlobením.

6. Nechte ho domluvit

Neskákejte dítěti do řeči a nechávejte mu prostor na dokončení myšlenky. Ve své roztržitosti někdy dětem rodiče skáčí do řeči nebo mu dají najevo, že ho neposlouchají. To je špatně.

7. Mluvte konkrétně o sobě

Sdělujte dítěti co vadí vám. Takže na něho mluvte stylem: “Mně se to nelíbí” a neříkejte: “Počkej, až přijde táta” apod. Dítě si bude budovat vztah s každým zvlášť. Neschovávejte se za partnera, dítě musí cítit, že pokud se na něho zlobíte, musí to s vámi zase urovnat.

8. Nezatajujme před nimi

Pokud si myslíte, že dítě nevnímá váš výraz ve tváři, když se něco děje, jste na omylu. Naopak děti jsou velice vnímavé a proto jim sdělte popravdě, co se ve vás děje. Je to lepší  než aby si samo něco představovalo.

9. Chvalte ho

Když se dítěti něco povede, vždy ho nezapomeňte pochválit. Dáte mu najevo pozitivní motivací, aby se dál snažilo a mělo z dobře odvedené práce, radost. Také mu budujete zdravé sebevědomí, hlavně ve věku předškoláků je tento přístup velice důležitý.

 

Nejčtenější články