Close search

Nepodléhejte tlaku okolí: Jak vysvětlit rodině, že se vdávat zkrátka ještě nechcete?

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Všichni kolem vás už si řekli sladké "ano" před oltářem, ale vy po tom zkrátka ještě netoužíte. Vaše rodina pro to mít pochopení nemusí, ale my vám řekneme, jak jí to vysvětlit.

Nedělní rodinný oběd. Těšíte se, že si po pracovním týdnu o víkendu oddychnete a ještě nemusíte vařit. V poklidu si vychutnáváte knedlík, když tu přijde ona otázka: „A co, Barborko, už máš nějakého chlapce?“ Knedlík se zasekne v krku a vy honem rychle hledáte sklenici s vodou, abyste mohla volně polknout. Není knedlík jako knedlík, ten od vaší matky ztělesňuje kýženého partnera a s ním očekávané vdavky.

Jste sama, táhne vám na třicet a maminka má obavu, jestli je s vámi vše v pořádku. Vy víte, že je. Jen žijete v době, kdy už rodina není prioritou a nátlak společnosti vám i podsouvá, abyste se osobně rozvíjela a děti odložila „na potom“. Může to být ale i čistě váš pocit. Prostě svatbu a děti ještě nechcete. Pokud ve vašem okolí není nikdo, kdo by byl hoden stát se otcem vašich dětí, má cenu ho za každou cenu hledat?

Rozvést se dnes není vůbec těžké, nebo tím alespoň nezpůsobíte skandál jako před padesáti lety. Spousta párů jako by už při slavnostním „ano“ počítala s možností pozdější separace. Vytratilo se tak kouzlo sňatku? Bere se slib, který si se svým vyvoleným dáte, na lehkou váhu? Neúplných rodin je kolem nás nespočet. Co je tedy příčinou krachujících vztahů? Možná právě ta liberálnost. A to může být i důvod, proč se vám do sňatku nechce.

Zkuste tedy mamince vysvětlit, že byste ráda ještě měla nějaký čas na to, abyste našla pana Darcyho. Sdělte jí své argumenty. Chcete si být jistá, že on je ten pravý a nezačne mávat rozvodovými papíry hned, jak zmerčí sousedovic Andulu. Jste zodpovědná a nerada byste potenciálním potomkům nadělila dvojí domov a střídavou péči. Uklidněte ji, že jednou se babičkou stane a ještě vám řvoucí vnoučata bude po hlídání ráda vracet. I kdyby to nebyla pravda, alespoň v klidu můžete dopít kafe po obědě.

Nejčtenější články