Close search

Jak si přestat dělat starosti s tím, co si o nás druzí myslí

pixabay Zdroj: pixabay

Snaha žít podle očekávání druhých je pastí, do které se nemusíme nechat chytit, když si uvědomíme, o čí život tady vlastně jde. O náš nebo o cizí? Smyslem života opravdu není naplňování očekávání druhých lidí. Toto uvědomění v sobě skrývá cestu ke svobodě a radosti, tak proč po ní nejít.

Každý je jiný

Kolem nás je spousta lidí, kteří nenaplnili své touhy a sny, a proto tyto nenaplněné představy projektují do druhých a chtějí, aby byli jako oni. To však není možné. Každý z nás musí v životě projít svou vlastní cestou a my sami bychom měli své cestě nejlépe porozumět.

Kritizovat a soudit

Existují dva typy lidí. Jedni své okolí srážejí a druzí naopak pozvedají a je na nás, abychom rozlišili mezi tím, když nás někdo kritikou sráží nebo naopak nám chce pomoci. Určitě i vy znáte řadu lidí, kteří druhé jenom soudí a nepřináší žádnou konstruktivní kritiku, která by je pozvedla. Proto se musíme naučit rozeznat, když nám někdo chce pomoci tím, co říká nebo nás chce srazit k zemi jen proto, že se nechováme podle jeho představ, jsme v něčem odlišní a výjimeční.

Optikou druhých

Také je dobré si uvědomit, že starosti s tím, co si o nás druzí myslí máme tehdy, když si bereme jejich názory na nás osobně. Jenže ono to je trochu jinak. Když se podíváme na životy lidí, kteří mluví o druhých negativně, většinou zjistíme, že se ti lidé nudí, že se cítí být prázdní, jsou se svým životem nespokojeni a jejich cesta nikam smysluplně nevede.

Lidé, kteří naopak něco vytvářejí většinou nemají čas o druhých mluvit, hluboce o nich přemýšlet, šířit o nich pomluvy a starají se především sami o sebe. Cítí se dobře ve své kůži a dobře si uvědomují, že mohou druhým pomáhat a nemají ani tu nejmenší potřebu je ponižovat.

Zaměřit se na sebe

Lidé, kteří si berou věci osobně a jsou nešťastní z toho, co si o nich druzí myslí, by si měli uvědomit, že to, co o nich říkají druzí, nevypovídá o tom, jací opravdu jsou. Je to pouze jejich dojem, který je závislý na jejich vnímání.

Místo přemýšlení o tom, co si o nás druzí myslí, bychom se měli zaměřovat na to, kudy vede naše cesta a co my sami vnímáme jako správné, protože to, co je dobré pro jednoho, nemusí být dobré pro druhého. Na co jeden nestačí, druhý hravě zvládne – každý totiž přichází na svět s jinými schopnostmi a dovednostmi a je to tak úplně v pořádku.

Divný není negativní

Zaměřte se tedy na lidi, kterým na vás opravdu záleží a kteří váš život posouvají vpřed. Pokud vás někdo vnímá jako divnou nebo zvláštní osobu, nemá vůbec smysl se tím jakkoliv trápit, protože jako divné a zvláštní okolí vždy vnímá ty, kteří nějakým způsobem vynikají. Buďte za to rádi.

 

Nejčtenější články