Close search

Je chrám v Panenském Týnci v moci magických sil? Nedokončená gotická stavba prý dokáže uzdravovat

Jitka Horáková Zdroj: Jitka Horáková

Nedaleko Loun se nachází malá vesnička Panenský Týnec. I když v ní všeho všudy nic moc není, klidný výlet bez lidí si tu zejména v jarních a letních měsících opravdu neužijete. Leží tu totiž nedostavěný gotický chrám opředený mnoha legendami a údajně také obdařený magickou mocí.

Došly peníze, energie zůstala

Byl to pravděpodobně rytíř Plichta ze Žerotína, kdo v roce 1316, kdo inicioval stavbu kostela ke klášteru v Panenském Týnci, ale první pořádná zmínka o dnes vyhledávané kostře nedokončeného gotického chrámu pochází až ze 60. let 14. století, kdy se do práce zapojila slavná Parléřova huť. Postupem času ale zřejmě došly finance, a tak zůstal kostel Panny Marie nedokončený. Ačkoliv bylo postaveno a dodnes zbylo jen kněžiště, jižní zeď s portálem a část zdi západní, je to místo velmi vyhledávané. Jak to, když tam vlastně není nic k vidění?

Panenský Týnec totiž patří k nejznámějším místům v Česku co do psychotroniky. Chrám je prý postaven na významném průsečíku pozitivních kosmických energií a díky tomu má jeho návštěva opravdu magické účinky na lidské zdraví, především na to duševní.

Lék na deprese

Stanislav Brázda, jeden z nejznámějších českých psychotroniků, naměřil v prostorách chrámu super silnou pozitivní zónu. Pobyt v ní dokáže návštěvníkům navodit dobrou náladu, dodává jim elán a sebevědomí. Zastavit se mezi těmi majestátními sloupy se doporučuje zejména lidem, kteří trpí úzkostmi a depresemi nebo mají tendence propadat silnému smutku. Alternativní lékaři a léčitelé zase výlet sem doporučují lidem po mrtvici či jiných úrazech hlavy. 

Kvůli kladnému nabití toho místa jsou romantické ruiny častým místem pro svatební obřady. Pozitivní energii si do manželství, začátku nové životní etapy, přeje prostě každý. Na klidný průběh „předávání“ magie Panenského Týnce těm, kteří sem zavítají, navíc údajně dohlíží dva laskaví duchové; jedním by měl být ten samotné svaté Anežky České. Část jejích ostatků by zde měla být pochována, historici a archeologové je ale zatím neobjevili. Tím druhým je pak právě „zakladatel“ stavby Plichta ze Žerotína, který zde rovněž měl najít místo posledního odpočinku. Ze záhrobí teď dohlíží na to, aby energii místa nikdo nezneužíval k neduchovním účelům.

Podívejte se do galerie, jako t v chrámu Panny Marie v Panenském Týnci vypadá na podzim. Musíte uznat, že to tam má neskutečnou atmosféru. Fotografie redakci Extralife.cz poskytla Jitka Horáková.

Nejčtenější články