Close search

Jeden jednoduchý trik a vaše karbanátky budou vždy neuvěřitelně šťavnaté a měkké!

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

Každý, kdo připravuje karbanátky, sekanou nebo masové kuličky, touží po jediném: aby byly krásně šťavnaté a měkké. Často přitom stačí jeden jednoduchý trik, který znaly už naše babičky – přidat do mletého masa trochu tekutiny. Osvědčeným pravidlem je přilít zhruba 100 ml tekutiny na půl kilogramu masa, což zaručí výrazně lepší výsledek.

Tajemství šťavnatého masa

Proč to tak skvěle funguje? Tekutina, ať už jde o vodu, mléko nebo smetanu, pronikne do masových vláken a během smažení či pečení brání jejich vysušení. Výsledkem jsou nejen šťavnatější, ale i krásně měkké karbanátky. Tekutina navíc pomáhá rovnoměrně rozprostřít koření v celé směsi a dodává masu lehčí, nadýchanější konzistenci. Rozdíl oproti hutným a suchým plackám poznáte okamžitě.

Jednoduchý trik pro dokonalý výsledek

Základem je přidat zhruba 100 mililitrů tekutiny na půl kilogramu mletého masa. Můžete použít vlažnou vodu, která je neutrální, nebo mléko či smetanu pro jemnější chuť a krémovější texturu. Pro ještě lepší výsledek můžete do směsi přidat i kousek staršího pečiva namočeného v mléce nebo nastrouhanou zeleninu, jako je cuketa či mrkev. Tyto přísady dodají masu další vláhu a zajistí, že bude dokonale šťavnaté i po tepelné úpravě.

Všestranný pomocník v kuchyni

Tento princip se neomezuje jen na karbanátky. Skvěle funguje také při přípravě sekané nebo masových nákypů, kde přidaná voda či mléko zlepší strukturu a zajistí rovnoměrné propečení. Šťavnatost můžete podpořit i zdravějšími metodami přípravy, například vařením v páře, kdy maso přirozeně nasákne vlhkost a zůstane krásně měkké.

Přidání tekutiny do mletého masa je tedy jednoduchý, ale velmi účinný krok k lepším výsledkům. Ať už sáhnete po vodě, mléce, nebo svůj recept vylepšíte o namočené pečivo, odměnou vám budou šťavnaté a lahodné pokrmy, které se nebudou drolit ani vysušovat.

Zdroj: Pysznosci.pl, TopRecepty.cz, Decorexpro.com, Tefal.cz

Nejčtenější články