Close search

Češi jí málo ryb! Tohle je největší MÝTUS, který nám brání jíst levný poklad plný omega-3

Vygenerováno pomocí AI Zdroj: Vygenerováno pomocí AI

Ačkoliv jsou levné, zdravé a mají minimum kostí, některé druhy ryb zůstávají na českých talířích velkou neznámou. Přitom právě ony představují skvělý způsob, jak obohatit jídelníček a prospět našemu zdraví. Bohužel, řada předsudků a starých zvyků nám brání využít jejich potenciál naplno.

Proč jsou ryby pro naše tělo pokladem?

Ryby, a zvláště menší druhy jako sardinky, makrely nebo sledě, jsou doslova nabité živinami. Patří k nejlepším zdrojům kvalitních bílkovin, vitaminů, zejména B12 a D, a minerálů. Pokud jíme malé rybky i s jejich drobnými kostmi, dodáváme tělu také cenný vápník. Hlavním trumfem jsou však omega-3 mastné kyseliny, které jsou nezbytné pro správnou funkci srdce, mozku i imunitního systému.

Menší ryby mají navíc oproti velkým mořským dravcům jednu obrovskou výhodu: obsahují výrazně méně škodlivin, jako je rtuť. V tělech velkých ryb se totiž tyto látky v průběhu života hromadí. Pravidelná konzumace menších druhů je tak mnohem bezpečnější.

Kosti, zvyk a mýty: Proč se rybám na českých talířích nedaří?

V porovnání s evropským průměrem jedí Češi ryb žalostně málo. Důvody jsou zakořeněny hluboko v naší kultuře. Dáváme přednost tradičnímu masu, máme strach z kostí a často nedůvěřujeme čerstvosti ryb v obchodech. I když jsou některé druhy cenově srovnatelné s vepřovým či hovězím, v nákupním košíku končí jen zřídka. Výjimkou bývá období Vánoc, což jen potvrzuje, že ryba je pro nás stále spíše sváteční jídlo než běžná součást stravy.

Musíme se bát škodlivin v rybách?

Obavy ze škodlivých látek jsou jedním z častých mýtů. Ačkoliv některé velké dravé ryby mohou obsahovat vyšší množství toxinů, produkty na českém trhu podléhají přísným kontrolám a jsou bezpečné. Odborníci se shodují, že zdravotní přínosy konzumace ryb výrazně převažují nad jakýmikoli riziky. Klíčem je pestrost – střídejte různé druhy a dávejte přednost menším rybám, které jsou bezpečné i pro děti a těhotné ženy.

Jak si stojíme ve srovnání se světem?

Výživoví specialisté doporučují zařadit ryby do jídelníčku alespoň dvakrát až třikrát týdně a ideálně kombinovat sladkovodní i mořské druhy. Zatímco v přímořských státech je to naprostý standard, ve střední Evropě spotřeba stagnuje. A to i přesto, že máme k dispozici cenově dostupné a na přípravu nenáročné ryby s minimem kostí.

Jednoduchý klíč ke zdravějšímu jídelníčku

Pokud chcete pro své zdraví něco udělat, začněte právě u ryb. Nejlepší poměr ceny, zdravotních přínosů a bezpečnosti nabízejí menší mořské ryby jako sardinky, makrely, sledi či ančovičky a také tuzemské sladkovodní ryby.

Je čas překonat staré předsudky a objevit, jak jednoduchá může být příprava ryb. Nejenže tím prospějete svému tělu a pomůžete v prevenci civilizačních chorob, ale odlehčíte i planetě, kterou produkce masa zatěžuje. Moderní kuchyně navíc nabízí nespočet receptů, díky nimž si ryby zamilují i ti, kteří jim dosud nepřišli na chuť.

Zdroj: pizzalabpraha.cz, SZÚ, STOBklub, Aktin

Nejčtenější články