Close search

2 tipy na zdravé kaše – ideální ke snídani

DIANA COMPANY, spol.s r.o. Zdroj: DIANA COMPANY, spol.s r.o.

Nachází se ve vašem jídelníčku pouze kaše bramborová a krupicová? Děláte velkou chybu, kaše totiž mohou sloužit jako zdravé a vydatné snídaně a svačiny. V článku uvedeme pět tipů na jednoduché domácí kaše z nevšedních surovin.


1) Kaše z kešu ořechů

První hlavní surovinou, kterou pro přípravu kaše použijeme, budou oříšky kešu. Ty je vhodné nechat několik hodin před přípravou namočené. Budete-li si kaši připravovat ke snídani, můžete je ponořit do vody večer před ulehnutím.

Tato kaše se vyznačuje nízkým obsahem sacharidů a naopak vysokým podílem tuků. Měla by tedy zasytit na delší dobu a udržet stabilní hladinu krevního cukru.

Ingredience:

  • 100 g kešu ořechů
  • 350 ml mléka (klasického kravského nebo třeba kokosového)
  • něco na oslazení (med, javorový sirup…)
  • skořice, kakao

Postup:

Namočené kešu oříšky scedíme, při tom je ještě můžeme propláchnout čerstvou vodou. Poté je dáme do mixéru s dostatečným výkonem – kešu oříšky se musí rozmělnit na jemnou kaši bez hrudek. Postupně přidáváme mléko, až jej úplně zašleháme do kaše z oříšků. Oříšky jsou samy o sobě hodně tučné, někdo ale přidá do kaše ještě trochu tuku – například lžíci másla.

Hotovou směs přendáme do rendlíku nebo na pánev a přivedeme k varu. To je nezbytné k tomu, aby nám kaše hezky zhoustla. Důkladně provaříme za stálého míchání. Dochutit lze špetkou soli.

Hotovou kaši servírujeme do misky a v ní dosladíme dle libosti – sirupem, medem, ale i cukrem. Můžeme přidat ovoce, čokoládu, kakao či skořici.

2) Ovesná kaše s jablky a skořicí

Dalším receptem je dnes již poměrně často připravovaná ovesná kaše. V té naopak převládají sacharidy. A je tedy ideální, pokud vás čeká fyzicky náročné dopoledne, na které potřebujete hodně energie.

Ingredience:

  • 100 g ovesných vloček
  • 350 ml mléka (lze nahradit i vodou nebo alternativním mlékem)
  • špetka soli
  • něco na oslazení (med, javorový sirup…)
  • skořice, kakao

Postup:

Také vločky je ideální nechat přes noc namočené ve vodě nebo v mléku. Není to ale podmínkou. Následně vločky a mléko či vodu dáme do hrnce a přivedeme na mírném plamenu k varu. Hlídejte, aby se nezačaly vločky či mléko připalovat, bez stálého míchání to nepůjde. Mlékovar (rendlík s dvojitým dnem) je ideální volbou.

Kaši vaříme asi 5 minut, měla by se spojit a zhoustnout. Můžete přidat špetku soli.

Mezitím můžeme nakrájet jablka na plátky. Ty dáme na pánev a orestujeme. Rovněž půjde cca o 3 až 5 minut.

Servírujeme do misky. Nejprve kaši, na ni položíme jablka. Dozdobíme a dochutíme skořicí, sladkou složkou a chybu neuděláme ani s oříšky.


Nejčtenější články