Close search

Stendhalův syndrom: Porucha, kterou vyvolává okolní krása

Pixabay.com Zdroj: Pixabay.com

Není pochyb o tom, že lidská psychika je citlivá. Nezřídka ji dokážou narušit zdánlivě nevinné podněty. Koho by napadlo, že i takové umění může způsobit poruchu psychiky spojenou se závratěmi a mdlobami, zmateností nebo dokonce halucinacemi. Označuje se jako Stendhalův syndrom podle francouzského romantického spisovatele.

Právě Stendhal, vlastním jménem Henri Marie Beyle, byl v roce 1817 při návštěvě Florencie natolik okouzlen jejími krásami, že na něho padly mdloby.

Psychosomatické potíže vyvolané krásným uměním jako Stendhalův syndrom, také florentský syndrom nebo tzv. hyperkulturémii, poprvé popsala italská psychiatrička Graziella Magheriniová v roce 1979. V té době již stejnou zkušenost jako slavný Stendhal zaznamenalo více návštěvníků Florencie, kteří byli nuceni vyhledat odbornou pomoc.

Když je krásy až příliš...

Stendhalův syndrom každoročně postihuje několik osob, kteří trpí závratěmi a zmateností, zejména poté, co navštívili florentskou galerii Uffizi s Botticelliho Primaverou (Zrozením Venuše). Stav těchto milovníků umění je natolik závažný, že vyžaduje hospitalizaci a často i nasazení sedativ nebo antidepresiv. Potíže jsou většinou dočasné. Nejsou přitom vázané pouze na Florencii.

I jiné umělecké galerie registrují návštěvníky, na které je krásných uměleckých děl jednoduše příliš mnoho. A nejde jenom o galerie a umění, Stendhalův syndrom mohou vyvolat i přírodní scenérie, které jsou doslova dech beroucí. Silné smyslové zážitky zrychlují tep, krása může vyvolat až nevolnost, dezorientaci, závratě a halucinace.

Mezi projevy zvláštního syndromu patří i žaludeční nevolnosti nebo sexuální puzení. Symptomy připomínají psychózu, v nejtěžších případech nesou známky paniky.

Jak vypadá moderní Stendhal?

Zajímavé je, že florentský syndrom se netýká samotných Italů, ale turistů, návštěvníků Florencie. Graziella Magherini popisuje, že jde o osoby, které nemají dostatečnou mentální imunitu. Často jde o mladší jedince.

Novodobý Stendhal, tedy člověk náchylný ke Stendhalovu syndromu, bude mladý a emocionálně založený. Snadno ho ovládnou vlastní emoce.

DALŠÍ BIZARNÍ SYNDROMY POPISUJE FOTOGALERIE:

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu