Close search

Jste unavení, trápí vás závratě? Možná máte tzv. syndrom počítačového vidění

pixabay Zdroj: pixabay

Syndrom počítačového vidění, v angličtině Computer Vision Syndrom, označovaný také jen zkratkou CVS definuje Americká optometrická asociace jako skupinu očních a zrakových problémů. Vznikají jako následek dlouhodobého používání počítače, také tabletu, e-čtečky knih nebo mobilního telefonu.

Jana Mikšovská z oční kliniky vysvětlila pro server Vitalia, , že podle studií tento problém zasahuje až devadesát procent lidí, kteří během dne tráví před obrazovkou více než dvě až tři hodiny. Netýká se přitom jen dospělých pracujících s počítačem, ale často i dětí, které počítač využívají ke studiu, zábavě a hraní počítačových her.

Jaké jsou příčiny CVS?

Při dlouhodobém zaostřování na obrazovku dochází k nadměrnému zatěžování nitroočního svalu. Právě tento sval se stará o zaostření na potřebnou vzdálenost. Potíž je v tom, že vzdálenost očí od obrazovky je příliš krátká. Nadměrnou zátěží trpí i okohybné svaly, které se podílejí na jednoduchém binokulárním vidění. Jednoduše se starají o to, aby nedocházelo k rozdvojení pozorovaného obrazu.

Mezinárodní sdruženi optiků a optometristů na svém webu také upozorňuje na sníženou frekvenci mrkání. Zatímco při uvolněném pohledu do dáli mrkáme asi 22x za minutu, při soustředěném čtení asi jen 10x za minutu, při soustředěném pohledu na displej dokonce jenom 8x za minutu. Tím se narušuje slzný filtr oka, který má oko chránit.

Výsledkem je pocit suchých očí, také podráždění či pálení. Dostavuje se nejenom únava očí, ale celková únava. Nezřídka se objevují potíže zaostřit, zamlžené nebo dvojité vidění. Syndrom počítačového vidění, nazývaný také syndrom z opakovaného přetížení nebo syndrom unaveného oka, provází i závratě, bolesti hlavy a bolesti krční páteře.

Příznaky syndromu ještě zhoršují nevhodné světelné podmínky nebo suchý a znečištěný vzduch v místnosti.

 Základní pravidlo 20/20/20

Víme-li, jak syndrom unavených očí vzniká, můžeme relativně snadno odstraněním příčin zamezit i potížím. Jenže práci před počítačem se dnes dokážeme vyhnout jen těžko. Vyplatí se však dodržovat pravidlo 20/20/20. Po každých dvaceti minutách práce před obrazovkou bychom se měli alespoň na dvacet vteřin zaměřit na bod vzdálený alespoň dvacet stop, tzn. asi šest metrů.

Tak lze snadno a okamžitě ulevit svalům starajícím se o zaostřování, oči se tímto způsobem procvičí a zlepší se i jejich vlhkost. Co ještě můžete udělat pro zdravé oči? Fotogalerie napoví.

Odkazy:

https://www.vitalia.cz/clanky/syndrom-pocitacoveho-videni/

http://www.sdruzenioptiku.cz/sdruzenioptiku/fr.asp?tab=sdruzenioptiku&id=84&burl=&pt=AK

https://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu