Close search

Miliardář koupil havajský ostrov, buduje tu utopický ráj na Zemi

Hawaii Tourism Authority (HTA) / Tor Johnson Zdroj: Hawaii Tourism Authority (HTA) / Tor Johnson

V jistých kruzích nejde až o tak nákladné hobby. Slušný, byť menší ostrov lze pořídit už za milion dolarů, takže na něj dosáhnou i drobní milionáři. Jedním z nich je Larry Ellison, zakladatel technologické firmy Oracle.

Larry Ellison není v těchto vodách osamělý. Šéf Virgin Richard Branson koupil něco na Britských panenských ostrovech, Paul Allen z Microsoftu má ostrůvek a hollywoodská jména jako Leonardo DiCaprio nebo Eddie Murphy také nezaostávají.

Oni a jejich movití kolegové často nechávají ostrovy volně přístupné i nadále. Jen na nich obvykle kromě vlastních rezidencí budují špičkové mnoha hvězdičkové rezorty s důrazem na eko a bio a nechají si za to přiměřeně zaplatit, aby se investice alespoň částečně vrátila.

Páni ostrova

Larry Ellison má už dávno klasický miliardářský starter pack – drahá auta, nemovitosti nebo americký jachtařský tým. Muž, jehož jmění je dnes odhadováno na 58,3 miliardy dolarů (1,45 bilionu korun) tak už jen těžko hledá něco, co v portfoliu ještě nemá. Když v roce 2012 koupil šestý největší havajský ostrov Lanai za 300 milionů (podle dobového kurzu přibližně 5,9 miliardy korun), tato částka představovala méně než jedno procento jeho tehdejšího majetku.

Zmiňovaný ostrov má rozlohu 364 kilometrů čtverečních a žije na něm přes tři tisíce obyvatel. Těm a úřadům patří tři procenta ostrova, protože havajská vláda jej Ellisonovi neprodala celý a ponechala si malou pojistku.

Miliardář není první privátní majitel ostrova Lanai. Tím byl James Dole, šéf Hawaiian Pineapple Company, později přejmenované na Dole Food Company, která je známá díky logu s červeným nápisem Dole a slunečními paprsky vycházejícími z O v názvu. Před stoletím zde Dole začal budovat největší ananasovou plantáž na světě. Když koncem padesátých let jeho společnost mířila do krachu, převzal ji miliardář David Murdock a udělal z ní největšího globálního producenta ovoce a zeleniny. A sám se stal vlastníkem ostrova Lanai.

O dvě dekády později přichází na scénu Ellison. Není jediným technickým vizionářem, kterému Lanai padlo do oka. Ještě před ním se prý o ostrov zajímal Bill Gates, který si tu o Novém roce 1994 řekl ano s manželkou Melindou. Bylo to na 17. jamce golfového hřiště, kde je skvělý výhled na Pacifický oceán. Jenže cena ostrova patrně přebila romantické vzpomínky.

Vstříc přírodě

Murdock plánoval vystavět na Lanai 45 větrných turbin a vyvážet elektřinu na nedaleký ostrov Oahu. Po protestech obyvatel ale z projektu vycouval. Pumpování desítek milionů do ostrova komentoval jako nejhorší investici svého života a přistoupil raději k prodeji ostrova.

Ellison přišel s ambiciózním plánem, který sice obsahuje vybudování dalšího hotelového rezortu a rozšíření letiště, ale také by měl vytvořit první ekonomicky životaschopnou a stoprocentně zelenou komunitu. Od používání elektromobilů, přes ekologické vinařství až po solární park či výrobu energie z fotosyntetizujících řas. Lanai by se měl stát absolutně soběstačným ostrovem, nezávislým od dodávek potravin z pevniny. A také prémiovou turistickou destinací, kam by se lidé s dostatečnými prostředky mohli jezdit dívat na budoucnost.

Miliardář investoval téměř 500 milionů dolarů do přestavby jednoho ze dvou ostrovních rezortů Four Seasons a stejnou částku přislíbil na zlepšení místní infrastruktury a vybudování ekologického zemědělství. Priority má tedy ujasněny – byznys vedle ekologie.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Rachel Shelstad (@rachelshelstad),

Svět budoucnosti

Je to změna takového rozsahu, že patrně nemá obdobu. Ovlivňuje totiž také lidi, kteří tam už dlouhé generace žijí a musí vycházet vstříc i jim. Budování utopie na zelené louce by bylo o moc jednoduší. Takto se musí potýkat s překážkami, které celý proces zpomalují.

Momentálně jedná s Hawaiian Electric Co o koupi ostrovní výrobní a přenosové soustavy, aby ji mohl nahradit vlastními ekologičtějšími zdroji. Ty původní totiž vyrábějí energii pro 3000 obyvatel z velké části s pomocí dieselových generátorů. A to mu plány na stoprocentní zelenost kazí.

Chcete vědět, jak to vypadá na Lanai? Podívejte se do GALERIE:

 

Nejčtenější články