Close search

Příběh české značky: Botasky si od 60. let let podmanily celý svět

botas66.com Zdroj: botas66.com

Červené, modré, zelené, bílé, nebo vícebarevné. Označení „botasky“ se v Čechách zažilo natolik, že ho používáme pro jakoukoliv sportovní obuv. Botasky si získaly srdce lidí po celém světě – v Austrálii, USA, Kanadě nebo na Novém Zélandu.

Vznik Botasek

Předchůdce slavné společnosti Botas, firma Botana, vznikla v roce 1949 ve Skutči u Chrudimi. V době, kdy začal v Čechách vládnout socialismus se začal psát příběh, díky kterému v Čechách dodnes spousta lidí vnímá botasky jako synonymum pro tenisky.

Mimo jiné je proslavili olympionici Emil Zátopek nebo Jiří Raška. Dnes je také oblékají někteří členové české reprezentace, například družstvo nohejbalistů nebo juniorská mistryně republiky v běhu na lyžích Andrea Klementová.

Dnes se firma Botas zaměřuje výhradně na sportovní obuv a obuv pro volný čas, která je poměrně dražší. Dřív tomu tak nebylo, boty se vyráběly masově a byly dostupné všem.

Botana chrlila dva miliony párů ročně

Slavné boty se třemi hvězdami byly dříve masovým produktem socialistického plánování, dnes získaly na prestiži a musí čelit obrovské konkurenci levných bot z Asie. Za socialismu se v Botaně vyráběly dva miliony párů ročně, většina z nich mířila na vývoz do světa. Jen do Ruska se vyváželo 40 tisíc párů. Botana ale původně nevyráběla sportovní obuv. Ve svých počátcích se orientovala na pánskou vycházkovou obuv a z menší části také na lyžařskou a bruslařskou obuv. Až v roce 1962 se společnost začala zaměřovat na sportovní boty.

Slavné tři hvězdy

Název Botas vznikl v roce 1963, spojením slov Bota-Skuteč, resp. Bota-sportovní. V roce 1966 se na trhu objevil kultovní model Classic s typickým zoubkovaným páskem a logem se třemi hvězdami, na který firma navázala i dnes. S pádem železné opony se musela firma Botas vyrovnat s výpadkem dodávek na východní trhy.

Spolupráce s jinými značkami

Začala proto spolupracovat s různými firmami vyrábějícími sportovní obuv. Botas tedy vyráběl stovky tisíc bot na tenis, kopanou, lehkou atletiku nebo basketbal, ale slávu mu to moc nepřineslo, i když jejich boty obul slavný Diego Maradona. Po příchodu nového tisíciletí výrobní program zchudl. Výroba v Česku přestávala být pro zahraniční firmy levná a raději výrobu přesunula do Asie.

Opět na výsluní

Dnes se značka opět dere na vrchol. Zájem o botasky roste a zejména k tomu přispěl model Botas 66, kterým zástupci Botasu a firmy Baťa oživili legendární botasky, které poprvé vyslali skutečští ševci do světa v roce 1966.

Firma Botas nechce jít cestou masového prodeje skrze velkoobchod, ale sází na své značkové franšízy, kterých je jenom pár. V roce 2008 vyhrála firma Botas cenu za design Czech Grand Design. Dnes kromě sportovní obuvi vyrábí Botas i lední brusle, bežkařské boty nebo boty pro skoky na lyžích.

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu