Close search

Chybí vám kreativita? Vyzkoušejte tyto jednoduché tipy

Zdroj:

Definovat kreativitu je téměř nemožné. Znamenalo by to ohraničit něco, co ze své podstaty hranice nemá. Kreativita dalece přesahuje oblast umění. V současnosti se více než s uměleckou činností spojuje s inteligencí a myšlením.

Kreativita znamená přemýšlet jinak, tvořivě. Přináší nové myšlenky a nápady, ale také řešení, jak je realizovat. Na jedné straně jsou výsledkem kreativní činnosti průlomové objevy, na druhé straně se uplatní v každodenním životě.

Nejenže nám umožňuje lépe řešit problémy, ale je také zdrojem pocitů spokojenosti a štěstí, píše ve svém článku o kreativitě vyhlášený psycholog Robert Epstein. Ten také představuje tipy na to, jak kreativitu podpořit.

Jak být kreativní?

1. Trénujte

Kreativita se dá trénovat podobně jako svaly. Když ji nepoužíváte, zakrňuje. Naopak se dá rozvíjet prostřednictvím mnoha technik i jednoduchých způsobů.

Dělejte věci jinak. Stačí malý posun v myšlení. Stačí malá změna v rutinních činnostech. Stereotyp zabíjí tvořivost, cokoli nad rámec běžných zvyklostí nás posunuje dál. Zkuste třeba jet do práce jinou cestou, koupit jinou značku mléka nebo prostě přijít na to, co všechno se dá dělat jinak.

Vystupte ze své komfortní zóny, nelpěte na svém pohodlí a nepodřizujte se strachům ze selhání, radí psycholožka Carol Dweck, autorka knihy Nastavení mysli: Nová psychologie úspěchu.

2. Dejte si pauzu

Stres a tvořivost jdou proti sobě. Tvůrčí myšlení je tím volnější, čím volněji se cítíme. Nejde tvořit násilně, naopak, kreativita se probouzí často ve volných chvilkách. Psychologové mluví o tzv. kreativní pauze. Kreativní pauzu na svém webu, například v podobě cvičení jógy, vyzdvihuje i René Nekuda, lektor tvůrčího psaní.

Tvořivost, mentální výkon obecně, klesá s nedostatkem kvalitního odpočinku. Tím nejlepším způsobem odpočinku a regenerace sil je přitom spánek.

3. Inspirujte se

Kreativita nemá limity. Vždy lze být ještě kreativnější. Vždy se dá využít kreativity jiných jako vzor pro svou vlastní kreativitu. Tvořivost podporuje tvořivost.

Zajímají vás další tipy na povzbuzení kreativity? Najdete je v naší fotogalerii.

PODÍVEJTE SE DO GALERIE: 

Literatura

Franková, E. Kreativita a inovace v organizaci. Praha: Grada, 2011.

Dweck, C. Nastavení mysli: Nová psychologie úspěchu aneb naučte se využít svůj potenciál. Praha: Jan Melvil publishing, 2015.

Nejčtenější články