Close search

Zubní kartáček: 3 závažné důvody, proč je potřeba měnit ho pravidelně

Unsplash Zdroj: Unsplash

Zubní kartáček poskytuje domov přibližně 100 miliardám bakterií. Ne všechny jsou neškodné. Podle britského listu Express našli vědci z University of Manchester na zubních kartáčcích bakterie E.coli i stafylokoky a jejich američtí kolegové dokonce fekální znečištění...

Zubní kartáček nebo hlavici elektrického kartáčku je potřeba měnit častěji, než to většina z nás dělá doopravdy. Nový bychom si měli pořídit každé tři měsíce.

Nástrahy zubního kartáčku

Pokud jste měli chřipku nebo dokonce covid-19, musíte svůj zubní kartáček vyměnit, jakmile vám bude lépe. Tím se totiž zbavíte jakýchkoli přetrvávajících bakterií. A rovněž zajistíte, že svou nemoc nerozšíříte na zbytek rodiny prostřednictvím kontaminace. Není totiž neobvyklé, že mají členové rodiny kartáčky v jednom hrnku.

A navíc, když jste nemocní, měli byste používat i jinou tubu zubní pasty než lidé, se kterými žijete. Protože když si dáváte pastu na kartáček, bakterie se můžou přenést na tubu. A odtud pak putují na další kartáčky.

Dalším důvodem časté výměny zubního kartáčku je to, že staré štětiny jsou náchylnější k množení bakterií nebo plísní. Nemusí sice způsobovat nevolnost, ale povedou k dentálním problémům nebo zápachu z úst. A pak je zde otázka plaku. To je vlastně lepkavý film bakterií, který se tvoří na zubech po konzumaci kyselých potravin. Ničí sklovinu, způsobuje kazy a onemocnění dásní. Je důležité odstraňovat jej pomocí zubního kartáčku a dalších prvků dentální hygieny. Právě s plakem si dobře poradí nový kartáček, neboť opotřebovaný jej už nedokáže odstranit tak účinně.

Zdroje informací:
Express.co.uk: When to replace your toothbrush - 3 reasons to get a new toothbrush post-Covid

Nejčtenější články