Close search

Zrádné letní počasí: Víte, jak si poradit se popáleninami od sluníčka?

Pixabay Zdroj: Pixabay

Opalování u bazénu, nebo u moře se může velmi rychle z pohodové činnosti proměnit v hrůzný zážitek. Spálení kůže není nic příjemného a nešťastníka, který se před slunečními paprsky dostatečně neochránil, může velmi silně potrápit.

Když svůj pobyt na sluníčku přeženete, vaše tělo vám to samo poví. Brzy se u vás totiž objeví příznaky spálení sluncem, mezi které patří svědění, při těžkém popálení bolest hlavy, napětí kůže, slabost nebo i pocit zvýšené teploty. Na kůži se vám objeví zarudnutí a jakýkoli dotek vaši pokožku bude velmi bolet, v horším případech se mohou objevit otoky a puchýře.

Je důležité si pamatovat, že s každým spálením kůže riskujete větší pravděpodobnost vzniku rakoviny kůže, proto není dobré v létě podceňovat ochranu pokožky. Když jste se ale stejně spálili, existuje několik kroků, které vám pomohou kůži opět dostat do formy.

Rychle do bezpečí

Existují věci, které vaše spálení mohou ještě zhoršit, proto byste hned ze začátku měli eliminovat hlavně tyto další faktory. Slaná i chlorovaná voda vaší kůži určitě neprospějí, to samé platí i o písku, tak jakmile začnete pociťovat, že s vaší pokožkou není něco v pořádku. Ihned jděte domů nebo do hotelového pokoje.

Sprcha

Studená sprcha vám pomůže sundat otoky a zklidnit pokožku. Spálené kůži ale rozhodně nepomůže dlouhá lázeň s pěnou nebo vonnými oleji. Později si můžete místo sprchy vypomoci studenými obklady, které budete přikládat na spálená místa.

Krémy a masti

Pokud jste se spálili na sluníčku, rozhodně si pořiďte přípravky, které vaši pokožku promastí a přinesou vám úlevu od bolesti i pnutí. Mnohdy jsou dobrou volbou přípravky s výtažky z aloe vera, také s obsahem panthenolu, sóji i ovesných vloček, které působí protizánětlivě a pleť zklidní.

Nejdůležitější v boji proti popálení je prevence. Rozhodně nepodceňujte schopnosti krémů na opalování, které vaši pokožku ochrání a vám ušetří mnoho bolesti i starostí.

Nejčtenější články