Close search

Zlozvyk při čištění uší. Vatové tyčinky vám mohou poškodit sluch

pixabay Zdroj: pixabay

Čištění uší vatovými tyčinkami je pro mnoho lidí rutinní záležitost. Někdo si takto „čistí“ uši i dvakrát denně. Málokdo ale ví, že tímto způsobem svým uším vůbec nepomáhá, naopak si může zadělat na problémy se sluchem.

Ucho se samo postará

Zdravé sluchové ústrojí má samočisticí funkci, tudíž by se člověk o čištění uší vůbec nemusel starat. Bohatě postačí vlhký ručník, tampónek nebo kapesník. Nečistoty z uší vyloučí totiž chloupky svým pohybem zevnitř ucha směrem ven k ušním boltcům. Lidé mají tendence i tak tomuto procesu pomáhat a strkají si vatové tyčinky až do zvukovodu. Nevědí ale, že si tím mohou nenávratně poškodit sluch.

Nezbavujte se mazu

Ušní maz, kteří si lidé s chutí odstraňují, není ale nečistota. Je naopak velmi potřebný ke správné funkci zvukového ústrojí. Zabraňuje bakteriím a choroboplodným zárodkům proniknout do organismu. Čištěním mazu se tedy tato přirozená bariéra odstraňuje a bakterie mohou snáze proniknout do těla.

Tyčinky nejsou pomocníci

Tyčinky do uší mají také nevýhodu, že často maz neodstraní, ale naopak ho zatlačí hlouběji do zvukovodu, až k místu, kde se zužuje a tím se riskuje vytvoření tzv. ušní zátky. Může tak docházet k hučení v uších, zánětům v uších nebo nevyrovnanému tlak ve zvukovodech.

Jiné způsoby čištění

Vatové tyčinky používejte na jiné věci, ale uši si raději čistěte „po staru“ tak, že si namotáte kousek ubrousku na malíček a pomocí něho si ucho vyčistíte. Malíček se totiž nedostane hluboko do zvukovodu, kde nemá cizí předmět co dělat. Tento způsob doporučují i lékaři. Na trhu existují i ušní spreje, o jejich použití se ale raději poraďte se svým lékařem. Ušní výplachy a podobné procedury nedělejte nikdy sami doma, raději si je nechte provést odborníkem. Sluchové ústrojí je opravdu citlivým místem, jehož poškození je většinou nevratné.

Nejčtenější články