Close search

Žena přivedla na svět zdravá šesterčata. Celý porod stihla za 9 minut

Pixabay Zdroj: Pixabay

Narození vícerčat je vždy unikátním jevem přírody, který má bohužel mnohdy tragický konec. Případy, kdy nepřežije ani jedno z narozených dětí nejsou výjimkou. Tato statistika se ale naštěstí netýká novopečené maminky z Texasu, která přivedla na svět šesterčata za 9 minut.

Američanka Thelma Chiaka přivedla na svět v texaském Houstonu čtyři chlapce a dvě holčičky. Šesterčata se považují za skutečnou raritu, ale čerstvá maminka svůj výkon ještě dokázala znásobit, jelikož všechny své děti porodila za pouhých 9 minut. 

Děti přišly na svět v ranních hodinách mezi 4.50 a 4.59 místního času. Hmotnost novorozenců se pohybuje mezi 800 gramy a 1300 gramy. Nehledě na svoji nízkou poporodní váhu jsou podle lékařů ve stabilizovaném stavu a nyní budou nějaký čas pobývat v inkubátorech.  

Právě dobrý zdravotní stav je u vícerčat velice výjimečný. Bohužel jsou velice časté případy, kdy se z narozených dětí nepodaří zachránit všechny. V nemocnicích dokonce nastávaly situace, kdy po porodu nepřežilo ani jedno z dětí. Tento smutný rekord si drží Austrálie od roku 1971, kdy se v místní nemocnici narodilo jedné rodičce 9 dětí. Ani jedno z novorozeňat nepřežilo. 

I Česko se může pochlubit světovou raritou, kdy se v Praze v roce 2013 narodila první zdravá paterčata. Tehdy třiadvacetiletá žena porodila čtyři chlapce a jednu holčičku. Děti se narodily v 31. týdnu těhotenství a přišly na svět císařským řezem. 

Nejčtenější články