Close search

Zbavte se nepříjemného odéru: Víme, jak na pocení vyzrát!

Pixabay Zdroj: Pixabay

Pocení je sice zcela přirozený fyziologický děj, bez kterého lidské tělo v podstatě nemůže fungovat. Zpocené obleční a nepříjemný zápach mohou ale v zaměstnání, nebo při setkání s kolegy a známými způsobit nepříjemné faux pas. Jak se ale dá v letním vedru bojovat s pocením?

Pocení je pro lidský organismus zcela nezbytným procesem, to ale neznamená, že je pro nás vylučování sekretu dějem vítaným. A hlavně v letních měsících, kdy se tělo kvůli vysokým teplotám dokáže potit velice silně. Válku se sluníčkem a vysokými teplotami sice nevyhrajete, můžete ale vyhrát bitvu se svým tělem a poradit si s nepříjemným pocením.

Nepodceňte pravidelnou hygienu

Důkladná a pravidelná hygiena je základem, bez kterého na pocení nevyzrajete. I když sice samotný pot, které lidské tělo produkuje, nezapáchá. Nepříjemný odér vzniká působením bakterií, které se na lidské pokožce běžně vyskytují. Takže pravidelná sprch a omývání celého těla je skutečným základem.

Pozor na to, co jíte

Dalším důvodem, proč pot zapáchá, může být podle některých odborníků konzumace určitých potravin. Nejedná se ale vždy pouze o potraviny, vůni potu ovlivňují také zbytky léků, vitamínů, toxinů i soli, které tělo vylučuje. Na samotný pot, který je bez jakékoli vůně, mohou mít také vliv drogy nebo kouření cigaret.

Specifický zápach potu mohu tedy ovlivňovat potraviny, které obsahují aromatické koření nebo i bílkoviny. Mezi podobné potraviny patří například česnek, cibule, zelenina s velkým obsahem bílkovin – například brokolice, chřest, špenát i květák. Svůj podíl na nevábném zápachu potu samozřejmě mají i alkohol, drogy nebo cigarety.

Jak nad potem zvítězit?

Tento boj je velmi náročný a výsledek vždy nejistý, přesto máte dalších několik možností, pokud se nechcete dostat do nepříjemné situace kvůli vylučování potu. Začněte výběrem vhodného oblečení a používejte přírodní materiály, které dokážou absorbovat pot. Pokud se bojíte viditelných projevů pocení, zkuste v létě nenosit přiléhavé oblečení. Pokud bude mít váš oufit volnější střih, pot se bude přirozeně vypařovat.

Také používejte antiperspiranty. Při velké fyzické námaze sice vylučování potu nezabrání, ale mohou ovlivnit vaši tělesnou vůni.

Nejčtenější články