Close search

Zápach z úst může značit vážný zdravotní problém: 5 způsobů, jak se ho zbavit

unsplash.com Zdroj: unsplash.com

Zápach z úst je nepříjemný jak pro vás, tak pro okolí. Je vždy nutné ho řešit. Mnohdy může značit zdravotní problém, jindy pro změnu nedostatečnou hygienu.

Čistěte si jazyk

Někteří z nás při čištění zubů trpí a někdy i trvá, než se k tomu dokopeme. Zuby bychom si měli čistit pečlivě alespoň tři minuty a nesmíme zapomínat i na jazyk. Na něm totiž zůstává velké množství bakterií, zbytků jídla a také odumřelé buňky, které způsobují zápach z úst.

Voňavá jídla

Vybírejte si, co si vlastně do pusy dáte. Z některých jídel vám totiž bude z pusy smrdět pořádně, a to někdy i dva dny. Jezte jen voňavá jídla jako ovoce a zeleninu. Obsahují totiž vitamín C, který mikroorganismy ve vašich ústech zabije.

Změňte jídelníček

Za špatný dech mohou i špatně zvolené potraviny. Zápach z úst nejčastěji trápí milovníky masa, protože jim kousky většinou uvíznou mezi zuby. I přes to, že si po konzumaci vypláchnete ústa, zbytky masa vám zůstanou u dásní. Pokud se chcete nepříjemného odéru zbavit, obohaťte svůj jídelníček o sacharidy a snižte příjem bílkovin. 

Po jídle si vypláchněte

Když si dopřejete nějakou pochoutku a ještě ji zapijete sladkým nápojem, neměli byste jen sáhnout po žvýkačce, která váš problém vyřeší jen dočasně. Vypláchněte si ústa, a to pořádně. Zabráníte tak množení bakterií a kousky jídla, které vám v puse uvízly, spláchnete do umyvadla.

Zubní nit

Zuby si čistí snad každý a dvakrát denně použít pastu s kartáčkem je snad pro všechny samozřejmostí. Pokud vás ale trápí zápach z úst, měli byste použít i zubní nit nebo mezizubní kartáček. Jídlo vám mohlo zůstat mezi zuby a právě to způsobuje nepříjemný zápach.

V případě, že nic nezabere, navštivte svého lékaře. Zápach z úst může značit závažné problémy třeba i se žaludkem. 

 

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu