Close search

Yul Brynner: První ze sedmi statečných zemřel před 35 lety na rakovinu plic

Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.

Yul Brynner, představitel tvrdých a nesmiřitelných mužů, dělil svůj život mezi hraní na Broadway, střílení padouchů ve westernech a boj proti kouření.

Jako Julij Borisovič Briner, co je jeho původní jméno, by asi velkou kariéru v Hollywoodu neudělal. Než sem v 40. letech minulého století dorazil, živil v Paříži hrou na kytaru po ruských nočních klubech.

Pět let pracoval i v cirkuse jako akrobat, než ho zranění zad vyřadilo ze hry. Pak se vydal přes oceán za sestrou, která se mezitím od zpěvu po nočních klubech přepracovala na Broadway.

Všichni jdou do New Yorku

Julij Borisovič Briner se narodil 11. července 1920 ve Vladivostoku do movité rodiny se švýcarsko-německými, ruskými a mongolskými kořeny. Vyrůstal v několikapatrové vile, před níž je dnes postavena socha na jeho památku.

Když otec Boris, důlní inženýr a vynálezce, propadne v polovině 20. let kouzlu jisté herečky, matka Marussia vzala Julije a jeho sestru Věru do Číny a usadí se v provinčním městě Harbin. O necelou dekádu později odtud utíkají před hrozbou čínsko-japonské války do Paříže.

Tady se sourozenci živí zpěvem po nočních klubech, ale Věra pak odchází do zámoří, kam ji později následuji i Julij, byť uměl anglicky jenom několik slov. Po příjezdu do New Yorku se sice trochu věnuje herectví, jeho uhrančivá tvář ho dostane i do světa modelingu, ale nejvíc se prosadí jako režisér. To už používá jméno Yul Brynner.

Král Yul Brynner

Nejspíš by zůstal za kamerou až do konce svého života, jenže v roce 1950 se mu dostal do rukou scénář připravovaného muzikálu Král a já, který ho fascinoval natolik, že šel na konkurz a roli nejen získal, ale v ní strávil následující čtyři dekády. Odehrál 4 625 představení na Broadway a v Londýně, zopakoval si to v televizní verzi, ale také ve slavné filmové adaptaci z roku 1956, která mu vynesla Oscara.

Exotický vzhled, uhrančivý pohled, neústupné charisma a kvůli roli krále Mongkuta oholená hlava, co se tehdy v Hollywoodu rozhodně nenosilo, z něj rychle udělali spolehlivě zapamatovatelnou a výraznou hvězdu. Na režii už nebyl čas.

A když v roce 1960 přišel legendární western Sedm statečných, v němž jako čestný a tvrdý Chris shání pistolníky na ochranu malé mexické vesnice, nebylo cesty zpátky. Z podobných rolí už prakticky nikdy nevypadl, dokonce natočil pokračování s názvem Návrat sedmi statečných (1966). Zajímavě pak tuto image zúročil ve dvojici snímků Westworld (1973) a Futureworld (1976), v nichž si zahrál robotického kovboje ze zábavního parku budoucnosti.

Válka s kouřením

Teď, když jsem pryč, říkám vám: Nekuřte, ať děláte cokoli, prostě nekuřte," řekl v televizním pořadu Dobré ráno, Ameriko. Brynner si přál natočit reklamu, v níž by zaznělo toto poselství. Psal se leden 1985 a on už věděl, že má rakovinu plic.

Kouřit začal už jako dvanáctiletý a do konce 60. let, než s tím přestal, se dostal na pět krabiček cigaret denně. Po diagnostikování nemoci nepřestal pracovat ani navzdory extrémní únavě z ozařování a chemoterapie. Vydržel to až do června 1985, kdy odehrál poslední představení titulu Král a já. Desátého října pak odešel navždy.

Nikdy se mu nepovedlo natočit tu reklamu, ale krátce po jeho smrti přišla Americká onkologická společnost s nápadem, že by toto televizní prohlášení využili v kampani. Brynnerova vdova, o téměř čtyřicet let mladší balerína Kathy Lee, jim dala svolení, protože by určitě neprotestoval. Důvod, proč tak vášnivě bojoval proti kouření, byl ten, že jemu cigarety způsobily rakovinu 15 let poté, co s nimi přestal. A nechtěl, aby ostatní dopadli stejně.

Na zajímavé momenty ze života Yula Brynnera se můžete podívat do GALERIE:

Zdroje: nytimes.com, wikipedia.org

Nejčtenější články