Close search

Vliv kávy na náš organismus: Dokáže prodloužit život a podpořit imunitní systém

pixabay Zdroj: pixabay

Káva bývá někdy vnímána jako kontroverzní nápoj. Někteří jí doporučují všema deseti, dovolí klidně až 8 espress denně, někteří jejím účinkům na lidské zdraví nevěří a spíše od pití kávy veřejnost odrazují. Podle nedávné studie je ale káva našemu tělu prospěšná a dokonce dokáže i prodloužit život.

Kofein snižuje výskyt zánětů

Vědci přišli nedávno s výsledky studie, která se zabývala vlivem kofeinu na lidský organismus. Podle nich má pití kávy značný vliv na náš imunitní systém a stárnutí organismu. Nejvíce chorob, jako je rakovina, deprese, kardiovaskulární onemocnění, nemoci pohybového aparátu, demence, souvisí se vznikem chronických zánětů. Jejich tvorba je zase spojována se stárnutím. Jelikož je káva antioxidant, snižuje výskyt degenerativních poruch mozku, oslabení imunity a nervového systému.

Vědci zjistili, že pití kvalitní kávy s obsahem kofeinu je spojeno s nižší úrovní aktivace chronických zánětů v našem těle. Tím pádem vychází najevo, že kofein by nám mohl pomoci od chronických zánětů a onemocnění a mohli bychom si díky němu prodloužit život.

Stárnout pomaleji

Imunologové ze Stanfordské univerzity provedli studii, která byla zveřejněna v odborném časopise Nature Medicine. V rámci té studie provedli analýzu vzorků krve, které srovnávali s lékařskými záznamy a rodinnou anamnézou. Studie prokázala, že pravděpodobnost, že se vám začnou objevovat chronické nemoci a záněty v těle s nimi spojené v pravé úměře s přibývajícími léty.

U starších lidí, kteří měli nízké hladiny těchto typů zánětů, byla pravděpodobnost, že budou mít nižší krevní tlak a měli osmkrát větší pravděpodobnost, že se dožijí věku nad 90 let. Lidé, kteří měli právě nízkou úroveň aktivace chronických zánětů, měli podle studie vyšší příjem kofeinu než ostatní.

Ochranný vliv na játra

Také se v jiných studiích prokázal pozitivní vliv kofeinu na snižování pravděpodobnosti výskytu cirhózy jater u lidí, kteří nadmíru konzumují alkohol. Podle britských vědců pomohou už dva šálky kvalitní kávy denně (nepočítá se sem rozpustná káva či sladké cappuccino) k snížení pravděpodobnosti onemocnění až na polovinu. Je nutné podotknout, že účinky kávy na organismus jsou individuální, ale ve zdravé míře pití kvalitní kávy jistě nic nezkazíte. Sami většinou poznáte, jak se po kávě cítíte, některým lidem nezdravě vyletí tlak nahoru nebo jim začne bušit srdce a trpí nespavostí.

Všeho s mírou

Těmto lidem pravděpodobně káva nesvědčí. Ostatní, kterým káva nijak podobně nevadí, si mohou dopřát až čtyři šálky denně, ale nesmí se nic přehánět - větší množství kávy může mít naopak nepříznivý vliv na žaludek. Některé studie dokazují, že káva podporuje hubnutí, snižuje riziko srdečních a respirační onemocnění, mrtvice a cukrovky. Pozor ale na pití kávy při nemoci a bolestech. Káva většinou bolesti zvyšuje a dráždí žaludek, proto ji pijte jen pokud se cítíte zdraví a fit.

 

Nejčtenější články