Close search

Velký stres během těhotenství může ovlivnit plodnost nenarozeného syna

Pixabay Zdroj: Pixabay

V průběhu těhotenství se většina nastávajících maminek snaží hlídat si svůj životní styl a nevystavovat se zbytečnému stresu. Bohužel ne vždy je to v rukou budou budoucí rodičky a neočekávané životní situace mohou silně narušit její klid. Silné stresové situace v těhotenství ale negativně ovlivňují plodnost jejích nenarozených synů.

Budoucí maminky snaží v průběhu požehnaného stavu vyhýbat stresovým situacím, život ale může přinést náročné situace, kterým musí budoucí rodičky čelit. Nyní vědci během studie zjistili, že dospělí muži, jejichž mámy prodělaly na začátku těhotenství silný stres, mají horší kvalitu spermatu než ti, jejich maminky nebyly vystaveny náročným situacím.

Výzkumníci dokonce zjistili, že i jediná stresující událost v raném stádiu těhotenství, ovlivnila plodnost 63 procent nyní už dospělých mužů. Během studie se vědci zaměřili na maminky, které byly těhotné mezi lety 1989 a 1991. Ženy odpovídaly v dotazníků, zda se během svého těhotenství musely potýkat například s úmrtím v rodině, ztrátou přátel, nebo rozchodem.

Muži, jejichž matky zažívaly potíže v první fázi těhotenství, měli podle výzkumu snížené množství zdravých spermií v ejakulátu. Když ale rodičky byly vystaveny více jak třem silným stresovým situacím, plodnost jejich dospělých synů byla později dokonce o 36 procent horší.

Vědci si přesto nemyslí, že náročné životní situace v průběhu těhotenství matek jsou jediným a zásadním činitelem, který ovlivňuje plodnost mužů v dospělém věku. Výzkumníci poukazují na to, že roli může hrát nadváha rodičky, socioekonomická situace, nebo dokonce skutečnost, zda žen již dříve rodila.

Zásadní je ale také zdravotní stav a životaspráva každého konkrétního muže. Pokud tedy pánové nechtějí mít problémy s plodností, měli by si dávat pozor na obezitu, kouření, pití alkoholu a vysoký krevní tlak.

Nejčtenější články

Zavří­t reklamu