Close search

Věděli jste, že éčka se nachází i v biopotravinách? Přečtěte si, jak se jim snadno vyhnout

Pixabay.com

Máte pocit, že vyhnout se „éčkům“ v potravinách je téměř nadlidský úkol? Jsou prostě všude, a dokonce i v potravinách, kde byste je nečekali! Jde se tedy vůbec stravovat zdravě a bez „éček“?

Co vlastně „éčka“ umí a proč se do potravin v takovém množství přidávají?

Jedná se o potravinářská aditiva, které umí upravit a zvýraznit chuť jídel a prodloužit jejich trvanlivost. To nezní až tak děsivě. Potraviny s dlouho trvanlivostí a výraznou chutí i barvou přeci chceme všichni. Ale za jakou cenu! „Éčka“ chemicky upravují potraviny, ta vám pak nedá potřebné živiny, a ve větším množství vašemu tělu většina z nich škodí.

Pokud vyřadíte škodlivá „éčka“ ze svého jídelníčku, prokazatelně zmizí vaše problémy s astmatickými záchvaty, alergické reakce, průjmy, i časté nevolnosti. Navíc jsou „éčka“ spojována s neplodností, špatným vývojem plodu a dokonce rakovinou.

Pokud jste se rozhodli žít zdravě a jste posedlí nakupováním bio potravin, budete zklamáni. I v těchto potravinách se vyskytují „éčka“.

Neztrácejte ale naději, žít se dá zdravě a není to zase taková věda. Chce si to číst pořádně složení a nekupovat potraviny s dlouho trvanlivostí. A další důležitým faktem je, že ne všechna „éčka“ jsou škodlivá! Některé vitamíny, které jsou pro naše tělo prospěšné, se totiž také značí „éčkem“. Jde především o vitaminy (céčko, beta-karoten, B2, výtažky z řas…). Pokud je ve vašem jídle E140, tedy chlorofyl či chlorofylin, který je přirozenou součástí ovoce a zeleniny, svému tělu naopak jeho konzumací pomáháte.

Vždy si tedy pečlivě zkontrolujte, co kupujete a klidně si s sebou na nákup berte lísteček se seznamem zdravých „éček“, ať máte jistotu.

Seznam neškodných „éček“:

E100 Kurkumin

E101 Riboflavin

E1105 Lysozym

E140 Chlorofyly a chlorofyliny

E150 Karamel

E160a Karoteny

E160a(i) Směs karotenů

E160a(ii) Beta-karoten

E160c  Paprikový extrakt, Kapsanthin, Kapsorubin

E160d Lykopen

E161b Lutein

E161c Kryptoxantin

E162 Betanin

E163 Athokyany

E164 Šafrán

E166 Santalové dřevo

E170 Uhličitany vápenaté

E243 Nisin

E260 Kyselina octová

E270 Kyselina mléčná

E290 Oxid uhličitý

E296 Kyselina jablečná

E300 Kyselina L-askorbová

E306 Extrakt s vysokým obsahem tokoferolů

E314 Guaiac Gum

E322 Lecitiny

E330 Kyselina citrónová

E336 Vinany draselné

E363 Kyselina jantarová

E392  Rozmarýnové extrakty

E406 Agar

E410 Karubin

E412 Guma guar

E414 Arabská guma

E417 Guma tara

E418 Guma gellan

E440 Pektiny

E460 Celulóza

E500 Uhličitany sodné

E551 Oxid křemičitý

E574 Kyselina glukonová

E901 Včelí vosk

E941 Dusík

E948 Kyslík

E957 Thaumatin

E960 Steviol-glykosidy

Nejčtenější články