Close search

Nástrahy klimatizace v letním horku: Které zdravotní potíže vám hrozí?

Pixabay Zdroj: Pixabay

V horkých dnech, kdy stupnice teploměru ukazuje, že se betonová džungle změnila ve skutečné inferno, se mnozí lidé pracující v kanceláři těší na úlevu zvanou klimatizace. Chladné pohodlíčko si ale ve výhni často vybírá daň a milovníkům klimatizací může přivodit zdravotní potíže.

Léto přináší nejen radost z hezkého a slunečného počasí, ale také oživuje každoroční boj v kancelářích o ovladač ke klimatizaci. Lidé se totiž většinou dělí na dva tábory – na ty, kteří studený vzduch potřebují, a na ty, kteří mají hrůzu z nemocí právě v důsledku klimatizace. Obavy jsou bohužel opodstatněné a intenzivní používání klimatizace často přináší více problémů než užitku.

Lidské tělo není schopno si tak rychle zvyknout na prudké výkyvy teplot. Takže když opustíte sluncem rozpálené ulice a vejdete do studené místnosti, kde klimatizace funguje od rána do večera, prožije vaše tělo teplotní šok.

Záněty i angína

Této změně organismus ne vždy dokáže čelit. Tělo na takovou náhlou změnu neumí v krátké době přiměřeně reagovat a  šok může způsobit poruchu obranyschopnosti. Negativní vliv na lidské zdraví může mít i přesušený vzduch klimatizovaných prostor. Ten totiž oslabuje sliznice dýchacích cest a dělá je náchylnější pro mikroorganismy.

Tento problém se ale netýká jen kanceláří. Stejným způsobem působí na lidský organismus i klimatizace v autě. Jejím používáním se zvyšuje riziko virových i bakteriálních infekcí a nachlazení. Proto je i v létě mnoho lidí, kteří trpí zdravotními problémy, jako je rýma, která se v horším případě vyvine v zánět horních dýchacích cest dýchacích, častým problémem bývá i zánět středního ucha.

Pokud se nacházíte v místnosti, kde se pomocí klimatizace intenzivně chladí, může vám také hrozit i tzv. letní angína. Ta se projevuje vysokými teplotami a bolestivým škrábáním v krku a nemocný již v tomto případě musí vyhledat pomoc lékaře.

Kvůli klimatizaci samozřejmě netrpí pouze dýchací cesty. Negativně ovlivňuje i zdraví očí, které mohou slzet i pálit. Klimatizace ale může způsobovat i bolesti hlavy. Přechod mezi klimatizovaným a přirozeným prostředím, a s tím spojené výkyvy teplot, mohou u lidí, kteří trpí na migrény, tyto zdravotní potíže vyvolávat. Suchý vzduch navíc způsobuje dehydrataci organismu, která vede k bolestem hlavy.

NA ÚSKALÍ KLIMATIZACE SE PODÍVEJTE DO GALERIE!

Nejčtenější články