Close search

Usmívejte se na celý svět. Tipy na bílý úsměv, které fungují a přitom nezruinují vaši peněženku

pixabay Zdroj: pixabay

Zářivý úsměv je snem každé ženy, ale ne každý má přirozeně bílou sklovinu. Vidíte-li na někomu zuby jako perličky, které září do dálky, pravděpodobně je to zásluha zubních lékařů a hygienistů. Než sáhnout po chemickém bělení, zkuste rady, které vás nic nestojí a šetrným způsobem si můžete vybělit zuby z pohodlí domova.

Nezapomínat na dásně

Základ pro zdravé zuby je čištění mezizubních prostor. Nesouvisí až tak s odstínem zubů, ale dámy, k čemu bílý chrup, když vás sužuje paradontóza nebo dokola se vyskytující váčky na dásních? Mezizubní kartáčky už se většinou dostaly do rukou každé z nás, jenže kdo je pravidelně používá? Myslete na to a masírujte prostor mezi zuby a dásně dvakrát denně, uvidíte, že odměnou vám bude zdravý úsměv.

Kokosový olej

Tento všestranný pomocník je skvělý i na bělení zoubků. Oproti olivovému oleji se vám z něho neudělá špatně. Klasicky si vyčistěte zuby, vypláchněte ústa, naneste kokosový olej na zuby a roztírejte po sklovině. Také je prospěšný jako pohlcovač bakterií, proto zkuste každé ráno kokosový olej nechat poválet v puse, alespoň 15 min a vyplivnout. Olej obsahuje vitamín E, takže i krásně zklidní dásně.

Ovoce a zelenina

Málokdo by řekl, že ovoce a některá zelenina ovlivňuje bělost zubů. Skvělé jsou jablka, mrkev, celer nebo jahody, tedy jen ty čerstvé. Proto začněte před den chroupat jablíčka, která vás zbaví žlutého plaku na zubech. K večeru si potom místo křupek dejte mrkev, nejenže prokrví dásně, vybělí zuby, ale budete se po ní i krásně opalovat do hněda a zlepší se vám zrak.

Jedlá soda

Tuto metodu nelze aplikovat každý den, ale klidně jednou za měsíc ji vyzkoušejte. Rozdíl poznáte hned. Stačí kartáček s pastou nebo samotný mokrý kartáček namočit v jedlé sodě a čištění může začít. Soda má abrazivní účinky, takže třením o zuby rozpouští i zubní kámen. Dejte si pozor na tlačení, mohly byste si mechanicky poškodit zubní sklovinu. Smícháním jedlé sody s vodou si také můžeme vytvořit domácí ústní vodu, která zničí bakterie v ústech a budete mít po ní příjemný dech.

Citron a ocet raději ne

Někde se můžete dočíst o příznivém účinku kyseliny citronové nebo octa. Ale raději na ně zapomeňte. Látky v nich jsou příliš agresivní a mohly by vám poleptat zubní sklovinu. Také myslete na to, abyste si nečistila zuby hned po snězení například jablka, citronu nebo po vypití coly. Tím byste si mohla také uškodit. Sklovina je například po vypití sladkého nápoje náchylná a mechanické čištění by ji poškodilo.

Nejčtenější články