Close search

Umíte si správně čistit zuby? Naučte se pět základních kroků

Pixabay Zdroj: Pixabay

Čištění zubů se stalo takovou každodenní rutinou, většina o něm ani nepřemýšlí. Ráno nebo večer jednoduše jde do koupelny, vezme si mnohdy opotřebovaný kartáček a nanese na něj zbytek zubní pasty. Koneckonců, kdo má čas věnovat pozornost zubům? Takový přístup by se ale majiteli chrupu mohl jednou vymstít, protože i zuby potřebují řádnou péči.

V dnešní hektické době neustále přemýšlíme o problémech v práci, řešíme rodinu a sledujeme úspěchy našich známých na sociálních sítích, takže myšlenky o správném zubním kartáčku nedostávají v našich hlavách moc prostoru. Ale špatné čištění zubů může skončit zánětem dásní nebo zubními kazy. 

1. Správný výběr kartáčku

Zubní kartáček, který budeme denně používat, bychom měli pečlivě vybírat. Ten nejlepší pro náš chrup nám poradí zubař nebo dentální hygienistka, ale v každém případě platí, že by se mělo jednat o kvalitní kartáček, který budeme pravidelně a včas měnit.  

2. Hlavně jemně

Je důležité zubní kartáček správně uchopit. V žádném případě bychom ho neměli svírat v pěsti ale držet jako tužku. V takové chvíli na něj nemůžeme moc tlačit a nepoškodíme si sklovinu ani dásně. 

3. Věnujte zubům čas

Dříve se uvádělo, že pro správné čištění stačí 2 minuty. Není to ale tak úplně pravda a zubům bychom se podle odborníků měli věnovat alespoň 3 minuty, pokud se jedná pouze o čištění kartáčkem. Následně bychom si měli vyčistit mezizubní prostory nití.

4. Krouživé pohyby

Chrup bychom si měli čistit pomocí takzvané vibrační metody. Jedná se o krouživé pohyby, kdy čistící vlákna zubního kartáčku přiložíme k zubům přibližně pod úhlem 45 stupňů. Potom přicházejí na řadu krouživé pohyby, díky kterým by se měla vlákna kartáčku dostat i pod dáseň. Jakmile dokončíte čištění přední strany zubů, vrhněte se na tu zadní stranu.  

5. Ráno i večer

Zuby si rozhodněte čistěte minimálně dvakrát denně. Doporučuje se s čištěním počkat až po snídani, abyste odstranili veškeré nečistoty, které se na zubech uchytily. Také okamžité čištění po jídle není pro zuby příznivé, odborníci radí nějakou dobu počkat. 

Nejčtenější články