Close search

Trápí vás v létě puchýře? Máte hned několik možností, jak jim předejít

Pixabay Zdroj: Pixabay

Horké letní měsíce jsou nejenom ideálním časem pro dlouhé procházky, ale také pro tvorbu puchýřů s nimi spojené. Pokud d patříte mezi milovníky hezkých a elegantních, ale méně pohodlných bot, jistě dříve nebo později s puchýři budete bojovat. 

Puchýře může způsobit nová i starší obuv, která vám například dříve dobře seděla. Často ale stačí, aby nohy trochu nateklý a problém je na světě. 

Nepříjemné puchýře vznikají otíráním vrchní vrstvy kůže, ta se totiž oddělí o té spodní vrstvy, do vzniklého meziprostoru se dostane tekutina, která spodní vrstvy kůže chrání. 

Jak se chránit? 

Základní pravidlo je, že budete nosit pohodlnou obuv, která vaše chodidla nebude nikde tlačit, ale nebude ani příliš volná, protože i takové boty vám paradoxně mohou způsobit puchýře. Také pokud možno noste vždy ponožky, pokud ale ani tato varianta není pro vás můžete zkusit několik dalších triků. 

Předtím než vyrazíte ven, potřetí svá chodidla krémem, suchým deodorantech, nebo deodorantech ve spreji. To vás totiž pomůže uchránit před jejich vznikem.

Rozhodně nenoste mokrou obuv. Když jste například den předtím v těchto botách běhali po kalužích, nechte je nejdříve dobře uschnout. V mokré obuvi se vám totiž puchýře vytvoří rychleji. 

Pokud již dopředu víte, že některé části vašich chodidel jsou problémové, jelikož na ni často vznikají bolestivé puchýře, chraňte pak tato místa pomocí náplastí. 

Jak si s puchýřkem poradit?

Pokud se vám ale na noze už objevil bolestivý puchýř, pak si můžete vybrat, zda jej propíchnete, nebo necháte samovolně prasknout. U této druhé varianty je větší riziko, že se vám do rány dostane infekce. Lepší je samozřejmě zvolit první variantu a po pečlivé dezinfekci puchýř propíchnout, nechat tekutinu vytéct a později místo přelepit náplastí. Rána se pak mnohem rychleji zahojí. 

Nemusíte čekat, až se vám na noze objeví celý puchýř. Jakmile uvidíte, že některá část vašeho chodidla je příliš červená, protože vás tam například bota tlačila, pak použijte na toto místo náplast. 

Nejčtenější články