Close search

Tenisový loket nepostihuje jen sportovce. K jeho vyléčení je zapotřebí komplexní medicína

pixabay Zdroj: pixabay

Jste rekreačním sportovcem, zvyklým na občasné hraní tenisu, sem tam golfu nebo bowlingu. S přesvědčením, že vaše pohybové aktivity prospívají vašemu fyzickému stavu bez negativních dopadů. Až do okamžiku, kdy začnete zpočátku vnímat nepříjemnou bolest v oblasti lokte, zejména při backhandovém úderu při tenise.

Diagnóza tenisový loket znamená onemocnění kloubů a zejména šlach, které jsou v jejich blízkosti. Název však zdaleka nepredikuje, že jí musí trpět pouze tenisté, naopak může začít ztrpčovat život prakticky každému. Dokonce i zdánlivě neškodné celodenní psaní na počítači nebo klikání na myš může být příčinou tohoto onemocnění. Odborná lékařská veřejnost se i v současné době jen těžce shoduje v názoru, co je pravou příčinou vzniku choroby.

A tomu také odpovídá i spousta zcela odlišných rad a doporučení, jak se jí zbavit. V zásadě se ale shodují, že primárním problémem bývá lokální přetěžování kloubů šlach a svalů v oblasti, kde se nemoc projeví

Základem léčby je klidový stav doprovázený užíváním protizánětlivých léku a ochlazování, případně ledování postiženého místa. Pokud však tato terapie nepřináší kýžený výsledek, můžeme si být jisti tím, že co lékař či terapeut, to jiný názor na další pokračování léčby.

Někdo má dobré zkušenosti s aplikací tzv. rázové vlny, vedoucí k lepšímu prokrvení postiženého místa, někdo doporučuje využít tejpy a tím omezit přetěžování šlach. Pozitivní zkušenosti jsou i s využitím magnetoterapie nebo masáží. Jsou pacienti, kteří nedají dopustit na akupunkturu. Bohužel neplatí žádný univerzální postup, který by s jistotou vedl k odstranění potíží. A když se pacient vyléčí, ani největší odborník si netroufne jednoznačně potvrdit, která metoda zabrala.

Zajímavá je zkušenost jednoho pacienta, který během dvou let absolvoval snad všechny zde zmíněné léčebné postupy, stálo ho to spoustu peněz a energie a výsledek se stejně nedostavil. Až navštívil léčitele se sdělením svých potíží. Ten se na něho podíval a sdělil mu, že příčina primárně netkví v samoném loktu, ale v neutěšeném stavu jeho jater. Doporučil mu aplikaci ostropestřce mariánského nebo léků na jeho bázi,  jako je legalon či sylimarin. Pacient s nedůvěrou odešel, nicméně si léky obstaral a do týdne se obtíží zbavil.

Z tohoto příkladu plyne poučení. Že při jakémkoliv onemocnění je daleko účinnější najít primární příčinu jejího vzniku než často neúčinně odstraňovat a potlačovat projevy nemoci. V tomto má dnešní medicína stále velké rezervy a trochu toho „celostního“ přístupu k problematice nemocí lidského těla by neuškodilo ani největším odborníkům.

 

Nejčtenější články