Close search

Suchý únor začal: Lepší spánek, kila dole a dalších osm benefitů, které vám přinese měsíc bez alkoholu

20th Century Fox Zdroj: 20th Century Fox

Už několik let probíhá výzva s oficiálním názvem Suchej únor. Spočívá v tom, že na celý měsíc úplně vynecháte alkohol. Není tajemstvím, že pro Čechy je pivo běžnější než voda, a proto malá pauza neuškodí nikomu z nás. Pokud váháte, zda se do akce také zapojit, možná vás přesvědčí deset zdravotních výhod, které vám měsíční abstinence přinese.

Všichni to známe; chceme si dát pauzu od alkoholu, ale hned při prvním setkání s přáteli to začne. „Proč nepiješ?“ „Ty jsi těhotná?“ „Stejně se k tomu zase vrátíš.“ „To si fakt nedáš aspoň malé pivo?“ Všetečné otázky se na abstinenta valí ze všech stran, protože Češi jsou prostě pijáci.

Faktem ale je, že už 4 týdny bez alkoholu udělají s naším tělem divy. Nemusíte být zrovna alkoholik, abyste po vysazení drinků fyzicky i psychicky pocítili zásadní změny k lepšímu. Na následujících deset benefitů se můžete těšit, pokud se zapojíte do tzv. Suchého února…

1. Lepší spánek

Když jdete spát opilí, v podstatě se nejedná o normální spánek, ale o jakési alkoholové kóma. Tělo se během něj snaží odbourat alkohol a na další regeneraci už mu nezbývá čas. Bez pití budete spát lépe a budete se budit svěží.

2. Úbytek na váze

Máte pivní bachor? Dá tedy rozum, že když odstraníte pivo, zmizí i nevzhledné panděro. Zároveň vám splaskne obličej a také zmizí zarudnutí a suchost pokožky, na které jste den po večírku zvyklí.

3. Více energie

Organismus, který se nemusí vypořádávat s alkoholem a dobře spí, je organismus, který má více energie. Bez kocovin budete funkčnější a budete mít více času vymýšlet a rozjíždět nové projekty.

4. Méně depresí

Určitě jste si všimli propadu nálady, který spolu s opicí často nastává. Alkohol totiž v našem mozku snižuje hladinu „hormonu štěstí“ serotoninu.

5. Méně studu

I to je významný benefit nepití. Žádné ranní zjišťování, co jste zase včera předváděli, co jste komu napsali, s kým se pohádali, komu nepatřičně vyznali lásku. Abstinenti vědí, co dělají, a ovládají se. Opilci nikoliv.

6. Bystřejší mysl a lepší paměť

Podle některých studií se dokáže naše paměť zhoršená kvůli nadměrnému pití vrátit k normálu a fungovat lépe už po dvou týdnech abstinence. Bez mozku ponořeného v lihu vám půjde snáze učení se novým věcem, budete kreativnější.

7. Zdravější játra

Játra mají v našem těle mnoho funkcí, většina z nich souvisí s metabolismem a detoxikací. Každá dávka alkoholu je poškozuje. Pokud jim dopřejete oddech, zregenerují se a budou vám lépe sloužit.

8. Více svalů

Lidé, kteří se dřou v posilovně v touze po vyrýsované postavě, by alkohol měli vypustit úplně, a to ne jen na měsíc. Bez něj se vám svalová hmota bude nabírat výrazně lépe. Navíc váš postup nebudou zpomalovat nezdravé půlnoční a kocovinové svačinky ve fast foodech.

9. Lepší krevní cukr a cholesterol

Alkohol hladinu cukru v krvi a cholesterolu ve vašem těle zvyšuje, což je nebezpečné především z dlouhodobého hlediska.

10. Více peněz

I to je bezpochyby výhoda nepití. Pokud jste zvyklí zajít na pár piv nebo skleniček vína každý den, nebo i třeba jen obden, asi si sami dokážete spočítat, kolik za pouhé 4 týdny ušetříte. A teď si představte, že by to byl celý rok!

Nejčtenější články